Too Tangled – Stay Restless

We spitsen de oren als in een uitleg aan de pers wordt gemeld dat een ‘analoge Neve-desk, tape en cassette’ zijn gebruikt om het nieuwe album van Too Tangled een ‘licht donker, warme kleur te geven’. Dat wekt nieuwsgierigheid. Wordt hier productietechnisch uit de school geklapt om compositorisch falen te verdoezelen?

Too Tangled is een uit Gent afkomstig duo dat al een jaar of vijf aan de weg timmert. Tot op heden niet zonder resultaat: heel wat airplay en goede kritieken waren Roeland Vandermoortele’s en Eva Buytaerts deel. Dat mondt dan uit in een uitvoerige tour door Europa, en tijdens die reis werkten zijn aan het nieuwe album Stay Restless. De nummers zijn schetsen van de indrukken die zij opdeden tijdens die uitputtende reis langs 83 zaaltjes.

Het resultaat is een verzameling poprockliedjes waarvan je kunt stellen dat het met de compositorische kwaliteit wel snor zit. Voortgedreven door mechanische beats en drijvend op impressionistisch gitaarspel-met surf-echotje zingen Eva en Roeland hun beeldende teksten. Met af en toe elektronische uitstapjes als in Place Of Gold.

Maar klinkt het nu ook lekker warm en licht donker? Licht donker zeker, maar dat zit ‘m in de sfeer van de liedjes van het Gentse duo. Er is hier niets vrolijks aan namelijk, maar stemmig en melancholisch. Warm? Ach, het dreunt wat door in het laag en als je houdt van hifi dan zul je het misschien een irritant klinkende plaat vinden. Maar ze hebben gelijk hoor: deze licht donkere en warme productie past uitstekend bij de stemmige klanken van Too Tangled. Maar die productie schiet misschien ook een beetje zijn doel voorbij. De eentonige drums en de productie gaan op den duur tegenstaan en maken het gevaar groot dat de luisteraar afhaakt nog voor de liedjes hun werk hebben kunnen doen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s