Red Snapper – Hyena

Eind jaren negentig creëerde Red Snapper een wereld voor zichzelf met een electische mix van jazz en geluiden die toen actueel waren zoals hiphop en triphop. Vermengd met een fikse dosis Londense grotestadsviezigheid. Het resultaat was elke plaat weer anders maar kun je misschien samenvatten als Jazz met een Joy Division feel en attitude. Red Snapper is zo’n band die moeizaam te vatten is op de geluidsband en nog het beste uit de verf komt op het podium. Dan komen de dansbare grooves die zwaar leunen op het zwoegen van Ali Friend op zijn staande bas – regelmatig met effecten overladen – het beste tot hun recht.

Ook in deze eeuw gaf de in Londen gebaseerde band nog met regelmaat platen en ep’s uit, met wisselend succes. En nu ligt er dan na lange tijd weer een nieuwe langspeler waar naast het vaste drietal Ali Friend, Richard Thair (drums), David Ayers (gitaar) nieuw bandlid Tom Challenger accenten mag toevoegen met sax, klarinet of toetsen. En vooral die toetsen voegen een nieuwe dimensie toe aan het palet van Red Snapper en eist op Hyena direct een stevige rol op. Maar over het algemeen is de sfeer gelijk gebleven: jazzy en eigentijds, groovend, sfeervol en bij vlagen opzwepend.

Red Snapper heeft de soundtrack geschreven bij een gerestaureerde Senegalese film uit de jaren zeventig getiteld Touki Bouki. Een jaar lang toerde de band om het stuk live te spelen bij vertoningen van de film. Door dit werk zijn zij in aanraking gekomen met Afrofunk en die invloeden klinken luid door op Hyena. Een nummer als Wonky Bikes bijvoorbeeld wordt gedomineerd door percussie. En op Blue Chest horen we iets dat veel weg heeft van een mondharp. Een enkele keer gaat de band als vanouds swingend te keer als in Dock Running. Zang wordt als altijd zeer spaarzaam ingezet; in slechts twee tracks is een stem te horen. Bescheiden hoogtepunt op Hyena is het verraderlijk simpel klinkende instrumentaaltje Lassoo dat de band stap voor stap uitbouwt.

Hyena roept ambivalente gevoelens op. Het is een vernieuwend en afwisselend album dat misschien wat samenhang mist en vooral interessant is om te beluisteren. Een filmische trip bordevol invloeden. Voor liefhebbers die een beetje experimentele muziek niet uit de weg gaan. En een plaat die doet uitkijken naar hoe Red Snapper dit werk live uitvoert tijdens de drie liveshows in Nederland. Want dat staat van begin tot eind op zeker wel borg voor een euforische swingende avond; precies wat Hyena een beetje mis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s