Tricky – Adrian Thaws

Even ongrijpbaar als wisselvallig. Tricky sleept zich sinds zijn fascinerende debut Maxinquaye in 1995 van hoogtepunt naar niet te verteren dieptepunt. Zijn elfde album noemt hij nu naar zijn geboortenaam Adrian Thaws en laat de wereld daarbij weten dat hij dat bedoelt als een dikke middelvinger naar iedereen die hem al die jaren heeft geprobeerd in een hokje te stoppen. Dat is nooit gelukt, is zijn stelling. „Calling it Adrian Thaws is saying you don’t really know me. So many times people have tried to put a finger on me and every album I go to a different place.”

Laten we de hype en de zelfgecreëerde mystiek maar even laten voor wat het is en de Adrian Thaws van Tricky op face value beoordelen. En dan past een diepe buiging, een groots applaus. Tricky schuift aan in de rij van wat oudere artiesten die in 2014 met nieuw werk komen dat direct tot het beste uit hun soms uitgebreide catalogus behoort. Adrian Thaws is een voor Tricky zeer toegankelijk werk. Afwisselend, uiterst dansbaar, pakkend, lekkere beats. Something In The Way is ronduit een gladde sfeervolle track. Nicotine Love hint aan de electro-disco uit de jaren tachtig. Met toch dat onheilspellende ongure sfeertje dat bij Tricky hoort. Gangster Chronicle klinkt rete retro als een track van House Of Pain. My kids are hungry and I aint got shit. What am I gonna do, what am I gonna do.. laat Tricky Francesca Belmonte zingen in Lonnie Listen. De teksten zijn rauw sociaal realistisch, ook dat hoort bij Tricky.

Op opener Sun Down horen we hem als vanouds fluisteren met zijn atonale donkere stem. De toon is gelijk gezet. Alle tracks worden opgefrist door een heel scala aan gastzangeressen die stuk voor stuk hemels zingen en een fijn contrast vormen als Tricky verkiest als een graaf Daracula acte de presence te geven in een liedje en zijn tanden te zetten is het vrouwelijk vocaal schoon.

Lekkere nieuwe van Tricky dus. Enige kritische kanttekening is dat hij dit keer niet vernieuwt. Deze plaat lijkt een inhoudsopgave van zijn eerder werk, een best off. Maar wat is daar mis mee?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s