Erland & The Carnival – Closing Time

Natuurlijk is het wachten op copy cats als er een band met een nieuw geluid succes boekt. Closing Time van Erland & The Carnival doet met regelmaat denken aan The National. In een nummer als I Am Joan zingt de van Orkney stammende Erland Cooper zacht, laag en wat aarzelend zodat je het kraken van zijn stembanden goed hoort. Een breed aantal instrumenten zet ondertussen een melancholische sfeer neer, begeleid door een hyperactieve drummer. Hoeveel dichter kun je proberen de taal van The Nation te benaderen?

En toch hebben we hier niet te maken met een copy cat. Duo Erland Cooper en Simon Tong (The Verve, The Good The Bad & The Queen, en Gorillaz) leveren met Closing Time al hun derde album af. Het is het resultaat van een vriendschap in het schrijven van liedjes die al jaren bestaat. De twee werken alleen samen als het eens zo uitkomt: het is geen vaste formatie. Daarnaast zijn ze op tal van andere fronten met anderen actief.

Closing Time ligt wel duidelijk in een lijn met het werk van The National; zowel qua instrumentatie maar zeker qua sfeer. Licht melancholieke sferische muziek met toegankelijke melodieën, als in Quiet Love. Toch kunnen deze twee niet tippen aan de referentie. Closing Time is best een aardige plaat om op te zetten als je op een heldere maar bewolkte dag over de afsluitdijk rijdt. Maar ook niet meer dan dat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s