Blonde Redhead – Barragan

Je kunt natuurlijk blijven verlangen naar de begin jaren van Blonde Redhead, toen ze nog indringende en stuwende muziek maakten, met inventief drumwerk en prachtige wringende gitaarakkoorden, maar die tijd is lang voorbij. Sinds die eerste jaren en eerste twee albums is de band langzaam geëvolueerd naar een act die het moet hebben van breed uitwaaierende electronica en muziek die vooral sferen neerzet. Laten we het cliché dan toch maar gebruiken: de urgentie is er wel van af. Maar toch hè, de nummers hebben die onmiskenbare stijl die je uit duizenden herkent en die altijd weer groeit en boeit. Moeilijk te omschrijven, maar geen band componeert als dat kunstzinnige Blonde Redhead; altijd spannend.

Met Barragan slaan de muzikanten uit New York voorzichtig een nieuwe weg in. Met voorganger Penny Sparkle – nog uitgegeven door prestigieus 4AD – werd het toppunt in sferische electro bereikt. Op de nieuwe plaat zetten ze duidelijk een stap terug. Het is allemaal kleiner gehouden en de electro overheerst niet meer zo nadrukkelijk. Uitgezonderd een dansbare track als Dripping, dat als eerste singel is uitgebracht. Hier krijgt electronica dan weer wel ruim baan.

Voor het overige is er meer ruimte voor snaarinstrumenten en de zuchtmeisjesstem van Kazu Makino. De liedjes dragen nog altijd dat mysterieuze stempel dat Blonde Redhead zo bijzonder maakt. Ondanks een aantal mooie nummers stelt het geheel toch wat teleur. Laten we eerlijk zijn; Blonde Redhead zocht bij vlagen al vervaarlijk de grens tussen artisticiteit en geneuzel op. En op Barragan schieten ze daar af en toe stevig doorheen. De plaat opent sterk tot track vier Cat On Tin Roof een stevige depressie inluidt. Daarna volgen nog een paar prima liedjes waarvan er een aantal zonder aanwijsbare reden worden afgesloten met wat nietszeggende geluiden. Tellen we al dat ’gefröbel’ bij misser Cat On Tin Roof op dan komen we aan ruim 5 minuten op een langspeler van totaal tien tracks in 42 minuten. Daar hadden liever nog een mooi liedje gezien.

Luister naar Dripping

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s