JJ – V

Na bijna een minuut krijg je de neiging te checken of de autoradio het nog wel doet. V van het Zweedse studio-duo JJ opent met een fluisterzachte soundscape van ruim een minuut die nergens heen gaat. Er is in elk geval geen enkele relatie te ontdekken met de tweede track, waar het weer onheilspellend lang stil blijft. Pas na weer een minuut is er een eerste teken van leven en legt JJ dan eindelijk de kaarten op tafel: wat volgt is een verzameling pretentieuze galmpop. Met direct al een verwijzing naar de synthpopvoorbeelden waar het duo zich wellicht aan spiegelt als Elin Kastlander zingt ‘It’s my party and ….’. JJ mocht willen dat ze ook maar een tiende procent van de hitgevoeligheid zouden hebben van het voorbeeld waar ze aan refereren.

Geen van de pompeuze composities op V, het vijfde product van dit duo, beklijft maar verzuipt in de dikdoenerij. Positief is alleen de zang van Elin Kastlander; die begenadigd is met een heldere iets hese stem.

Het is maar zelden dat je een product ziet waar zo weinig aan lijkt te kloppen; wat zo veel vragen opwerpt. De stille opener is verwarrend en vervelend, de hoes toont een bleke persoon, op de rug gezien, gedrenkt in wat zweetdruppels lijken die een vaag handgebaar maakt. Een donkere hoes, die je doet verwachten dat je zwaarmoedige muziek te horen krijgt; stevige donkere metal misschien? Niets minder is waar. Nu is er niks mis met wat verwarring zaaien, als de inhoud er dan ook naar is. Daar gaat het hier mis.

Wanstaltig product, dat hooguit wat adolescenten in een indentiteitscrisis zal aanspreken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s