David Kilgour & The Heavy Eights – End Times Undone

David Kilgour geldt als een van de meest succesvolle alternatieve muzikanten die Nieuw Zeeland heeft opgeleverd. Zijn lange carrière begon al in de jaren zeventig. Hij heeft in The Clean gespeeld; een band die niet alleen in Nieuw Zeeland pionierswerk verrichte voor de alternatieve muziekscene, maar waaraan ook wordt gerefereerd door bands als Yo La Tengo, Guided By Voices, Sonic Youth en Pavement. Kilgour is dus invloedrijk. Zijn gitaarspel is herkenbaar en wordt door kenners bewonderd.

End Times Undone is het achtste soloalbum van Kilgour en de tweede die hij maakt met The Heavy Eights. Die spelen nu een grotere rol dan voorheen: de plaat is voortgekomen uit een groepsproces. Kilgour schreef nu eens niet de songs maar riep de band eens in de twee maanden bijeen, drukte de opnameknop in en liet gebeuren wat er gebeurde. Dat verklaart, zo laat hij in interviews weten, waarom deze plaat zo crispy fris klinkt.

En zo is het. Het lijkt wel eens of je naar jams zit te luisteren, wanneer de gitaar van Kilgour in een solo onverwachte paden inslaat, misschien ook wel eens de weg kwijtraakt. Een zooitje wordt het toch niet. De tien nummers op End Times Undone roepen vergelijkingen op met de losse rammelpop van The Feelies, met de felheid in de gitaren die meer neigen naar sferen zoals bands als Sonic Youth ze neer kunnen zetten. Daar ergens tussenin waaieren de uit improvisaties voortgekomen liedjes van David Kilgour & The Heavy Eights wijds uit.

Leuk voor de vinyladepten: elke plaat is geperst op willekeurig gekleurd vinyl: ze zijn dus stuk voor stuk uniek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s