P.S. I Love You – For Those Who Stay

Is een goede zangstem een voorwaarde om een goede plaat te kunnen maken? Welneent. Bij de zang gaat het er immers om of het eerlijk en echt is. Dat kun je negen van de tien keer direct horen. Een slechte stem die met veel gekunstel probeert te doen alsof, die kan daarentegen wel een hele plaat beneden aanvaarbaar peil trekken. Je kunt toch moeilijk beweren dat J. Mascis van Dinosaur Jr een goudkeeltje is. En toch slaagt hij er in – ook solo – aansprekende platen te maken waar het voor veel mensen kennelijk geen probleem is dat hij zich onvast en onzuiver worstelt door zijn teksten.

Dus, nee, een goede zangstem is geen voorwaarde. Een prachtig voorbeeld is het meest recente meesterwerkje van het Canadeese P.S. I Love You For Those Who Stay. Zanger-gitarist en zwaargewicht Paul Saulnier zingt met een permanente snik in zijn stem. Hij jengelt er op los met continu overslaande stembanden. Niet om aan te horen! Maar wat een prachtige geniale gekte in combinatie met de heerlijke aanstekelijke noisepop van dit duo.

Naast de jengelstem van Paul Saulnier kenmerkt een zwaar overstuurde gitaar en de bassynth die de zanger via pedalen op de grond met zijn voeten bedient het geluid van P.S. I Love You. Die bastonen komen keihard de nummers binnenzetten en leggen dan een heerlijke zware onderlaag boven de melodieuze gitaarkapriolen. Resultaat: herrie in de meest pakkende vorm denkbaar, catchy as hell. En niks coupletje-refreintje maar doldwaze constructies en gekke overgangen die je steeds weer doen glimlachen. Prachtplaat om in te lijsten. Jammer dat er maar 9 nummers op het vinyl passen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s