Cloud Boat – Model of You

Cloud Boat maakte indruk met hun debut Book Of Hours, een plaat die meeliftte op de stroming aangevoerd door hun jeugdvriend James Blake en het terrein verkende ergens tussen dubstep en rock.

Zo’n 12 maanden later ligt er een nieuwe langspeler en is de koers van het Britse duo radicaal om. Model Of You start met een heuse Prelude die duidelijk maakt dat Cloud Boat alle minimalisme heeft verlaten en omgeruild voor een geluid dat stadions kan vullen. Uit verslagen van het optreden van Cloud Boat op het Pitch-festival blijkt in elk geval dat ze niet bang meer hoeven te zijn dat het publiek er doorheen staat te lullen: hier komt niemand meer bovenuit.

Dat luidere pad is ingeslagen onder begeleiding van producer Andy Savours (My Bloody Valentine, Sigur Ros, The Horrors). En het is even wennen. De gitaar van Tom Clarke spint lijntjes die qua geluid en functie sterk doen denken aan Foals. Veel nummers zijn groots en dramatisch van toonzetting alsof ze The Killers concurrentie willen aandoen.

Luister naar Hideaway, dat overdondert met orkestrale drums, een breed uitgesponnen gitaargeluid en epische gedubbelde vocalen. The Glow doet de eerste minuten dan meer aan het oudere werk denken – een laag elektronica en zenuwachtige beats steunen hier de zanglijn – om uiteindelijk toch ook in de nieuwe stijl stevig uit te pakken. Het roept de vraag op of dit niet een typisch voorbeeld is van ’meer is minder’.

Gelukkig geldt dat niet voor de hele plaat. Singel Carmine is een uitbijter wat betreft melodie en probeert nu eens niet door te slaan in volume en gedragenheid. Een diamandje is ook het instrumentaaltje Golden Lights. En beats en synths zetten de toon in prijsnummer Thoughts In Mine. ’A dramatic body of work destined for futher greatness’, zegt de platenmaatschappij over Model Of You. Benieuwd of dat er met deze plaat in zit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s