David Gray – Mutineers

Het kan een vloek zijn om als jong artiest een album te maken dat uitgroeit tot een klassieker in zijn genre en miljoenen keren over de toonbank gaat. Alles wat je daarna doet wordt aan dat succes afgemeten.

David Gray probeert al jaren zijn succesplaat White Ladder, dat aan het einde van de vorige eeuw verscheen, te evenaren. Maar nooit kwam hij meer echt in de buurt. Ook al zijn al zijn platen het beluisteren waard, maar White Ladder had toch iets extra, iets betoverends.

De Brit heeft vier jaar de tijd genomen voor het werkstuk dat nu onder de titel Mutineers in de winkelschappen ligt. En ook in dit huishouden waar White Ladder nog met enige regelmaat met plezier wordt opgezet, rijst dan allereerst de vraag: zal deze dan eindelijk net zo goed zijn? Het antwoord is helaas: een prima poging maar de missie is opnieuw niet geslaagd.

In de uitleg bij de plaat gaat Gray in op de vraag wat hij nu met die eeuwige vergelijking met zijn succesnummer aan moet. „Er zijn inmiddels 15 jaar verstreken en de wereld ziet er anders uit”, vertelt hij. Daarom heeft hij bij het maken van deze plaat alles op alles gezet om zich helemaal los te maken van dat verleden. Hij zingt anders, zegt hij, schreef nu eens niet eerst de muziek maar de teksten.

Het resultaat van die aanpak Mutineers is een fijne popplaat; de karakteristieke stem van Gray blijf aangenaam om naar te luisteren. Als geen ander verstaat hij de kunst mooie teksten te schrijven die prachtig in het metrum van de muziek passen. Vakwerk. Goed gedaan, mooi werk, leuk gedaan. Negatief zou kunnen opmerken dat hij met de grootste productie van de eerste paar popdeuntjes (luister naar de single Back in the World) op deze plaat tevergeefs bands als Coldplay concurrentie probeert aan te doen. Zo bekeken is Mutineers een overbodige plaat. Die diehard fans toch gewoon kunnen aanschaffen en niet zal teleurstellen. Want met name de laatste paar songs op deze plaat neigen qua gevoel wel weer meer naar de David Gray die fans zo graag willen horen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s