Sivert Høyem: ’Ik handel in emoties’

Na een lange zonnige zomerse dag verschijnen plots grijze wolken boven de Maassilo in Rotterdam. Is dat niet treffend? Daar arriveert de inktzwarte bus die Sivert Høyem naar zijn op één na laatste station in zijn Europese tour brengt. Alsof het weer zich aanpast aan de duistere sfeer in de muziek van deze in Noorwegen grote muzikant.

Kun je iets vertellen over de popcultuur in Noorwegen? Die kennen we in Nederland niet zo goed. We denken dan aan deathmetal-bands, rechts-extremistische bandjes en Röyksopp.

„Toch heeft Noorwegen een flinke scene van jazz en experimentele muziek, veel indiebands in allerlei soorten en maten, heel getalenteerde vrouwelijke singer-songwriters als Ane Brun, Monica Heldal and Suzanne Sundfør. Zo zijn er vrachtwagenladingen aan Noorse artiesten doorgebroken de laatste jaren, en sommige zijn volgens mij heel goed. Mijn favoriete band is Shining, zijn spelen een psychotische mix van shock rock, jazz en black metal; hun laatste plaat Blackjazz vind ik een klassieker.”

Hoe pas jij in de Noorse muziektraditie?

„Ik heb geen idee. Ik ben een grote act in Noorwegen, voor een deel dankzij mijn werk met Madrugada en voor een deel dankzij een paar succesvolle singels die ik heb uitgebracht nadat Madrugada uiteen viel. Mijn laatste paar platen zijn zwaar op de hand en niet erg toegankelijk, maar toch speel ik in Noorwegen voor veel publiek. Dat is eigenlijk nogal weird.”

Je laatste album Endless Love is een verontrustende plaat. Hoe breng je jezelf in zo’n stemming om dit soort duistere liedjes te schrijven, of is het je inborst?

„Er gebeurde veel dingen in mijn persoonlijk leven toen ik begon te werken aan de nummers voor deze plaat. Dat hoor je allemaal terug in de teksten. Die laten zien hoe ik op dat moment over mijn leven dacht. Ik schrijf trouwens altijd muziek, maar werk alleen aan teksten als ik me echt geïnspireerd voel.”

Kun je een voorbeeld geven van een concrete persoonlijke situatie waar een tekst naar verwijst?

„De teksten op mijn platen zijn door de jaren steeds persoonlijker geworden. Maar het is niet zo dat een lied precies naar één situatie, moment of persoon verwijst. De teksten verwoorden een cluster van emoties. Emoties vind ik moeilijk samen te vatten in een verhaal. Wat ik van de dingen vind en hoe ik me daar bij voel is meestal niet eenduidig; emoties draaien door elkaar heen en zijn soms tegenstrijdig en verwarrend. Dat maakt mijn teksten tot wat ze zijn.”

In een aantal liedjes beschrijf je een situatie waarin een man het willoze slachtoffer is van een vrouw. Verwijst ook dat naar je persoonlijke beleving en kijk je zo nu tegen liefde aan, of vertel je alleen een romantisch stereotype verhaal?

„Ik zie mijzelf niet als een klassieke folky singer-songwriter; daar heb ik geen talent voor. Ik handel in emoties. En vaak zijn die tegenstrijdig. Wat voor mij een waarheid is, hoeft dat niet voor een ander te zijn. Ik vertel alleen mijn verhaal. Wat je hoort, dat was mijn waarheid toen ik het opschreef. En misschien is het dat nu nog, maar misschien ook niet.”

In je carrière heb je verschillende keren al moeten omgaan met het verlies van mensen in je nabijheid. Laatst nog je vriend Per Eirik Johansen die nauw betrokken was bij jouw werk. Hoe verwerk je dat allemaal?

„Ik heb nu mijn gezin, en dat groeit. Er is troost in het feit dat het leven doorgaat. Wat er ook gebeurt met de ouderen, de jongeren vragen om mijn aandacht. Het moeilijkste aan het verlies van vrienden vind ik dat er steeds minder mensen zijn die zich herinneren waar we vandaan komen. Dat geeft een heel eenzaam gevoel.”

Mis je het ook niet om in een band te spelen? Of heb je mensen om je heen waarmee je nummers kunt schrijven?

„Ik schrijf nummers in mijn eentje, al sinds het tweede album van Madrugada. Dus daar ben ik wel aan gewend. Bovendien is die eenzaamheid een van de betere vormen daarvan. Het stelt mij in staat om de inspiratie zo goed mogelijk te benutten en in een soort van ’float-zone’ te komen waarin je lekker geconcentreerd kunt werken. Ik vind het ook niet vervelend om met anderen te werken hoor. Het kan best eens inspirerend zijn om een ander dat aloude A-mineur akkoord te horen spelen.”

Vind je het lastig om in ene vreemde taal te schrijven?

„Ik ben altijd gefascineerd geweest door de Engelse taal. Die is heel expressief en veelzijdig. En ik hou ervan hoe het klinkt. Ik lees eigelijk alleen maar in het Engels en ook bijna alles wat ik schrijf doe ik in die taal. Het voelt dus als natuurlijk. En ik hou wel van dat kleine beetje afstandelijkheid dat er is als je in een vreemde taal zingt.”

Ik las dat je in Noorwegen een organisatie die opkomt voor vluchtelingen steunt. Hoe wordt daar op gereageerd in het Noorwegen van Andreas Breitvik?

„Ik ben betrokken geraakt bij die organisatie toen ik werd gevraagd een nummer te schrijven voor een benefiet op tv die elk jaar wordt gehouden. Er zijn in de wereld zo’n 40 miljoen vluchtelingen en die mensen zijn kwetsbaar en verkeren in een uitzichtloze situatie. Het is dus een goed doel waar je je makkelijk betrokken bij kunt voelen. Door dit lied te schrijven en me daar voor in te zetten hoopte ik een kleine bijdrage te kunnen leveren aan het verbeteren van het lot van al die mensen. Ik ben er trots op dat ik dat heb mogen doen. Prisoner Of The Road speel ik nog steeds bij elk optreden. Het is ook in Noorwegen goed ontvangen.”

„En wat betreft Breitvik: zoals ik er tegenaan kijk heeft dat niets te maken met de houding van Noren ten opzichte van vreemdelingen. Het was een verward en door haat verteerd individu die dit helemaal in zijn eentje deed. Dat kan overal gebeuren. Maar het gebeurde hier in Noorwegen en het is een grote nationale tragedie waar we nog maar net van aan het herstellen zijn.”

„Soms neem ik dus in mijn liedjes politieke standpunten in. Denk aan Exiles en Wat Tyler. Ik kom graag op voor de underdog in de samenleving. Maar voor het grootste deel zijn mijn nummers heel persoonlijk.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s