Camper van Beethoven – El Camino Real

Herinnert u zich deze nog, nog nog nog? Camper van Beethoven scoorde al in 1985 een hit in het alternatieve circuit met Take The Skinheads Bowling. In de jaren tachtig behoorden ze tot de voorhoede van de Amerikaanse brigade aan punk en new wave bands die elementen van pop, ska, punk rock, folk, en alternative country mixten. Punky rammelpop met scherpe maatschappijkritische teksten met veel humor. Kenmerkend is de rol die is weggelegd voor vioolpartijen. Het klinkt altijd al een beetje Engels eigenlijk.

Na de jaren tachtig zijn ze even een jaartje of tien offline geweest om rond de eeuwwisseling elkaar weer op te zoeken. Met tussenpozen verscheen een nieuwe release maar de laatste twee jaar zit de vaart er weer vol in. In 2012 verscheen La Costa Perdida en nu ligt er al weer El Camino Real. Twee platen die volgens de band ook een twee-eenheid vormen, van karakter verschillen als de regio’s rond Los Angeles waar ze naar zijn vernoemd.

En wat brengen die ouwe gasten dan: daar zal de pit toch wel uit zijn? Ja en nee. El Camino Real is een heerlijk luisterplaatje. Opener The Final Solution laat qua titel al zien dat de band de boel nog graag opnaait. De plaat klinkt geweldig: heerlijke luistermuziek in prima verzorgde verpakking. Met hoogtepunten als Camp Pendleton: een liedje met een heerlijke baslijn en fijne pakkende melodie. Of It Was Like That We We Got Here met een gitaarsolo zoals dat hoorde in de jaren tachtig: effectieve simpele melodie in plaats van geforceerde vingervlugheid. Of het heerlijke laidback instrumentaaltje Goldbase: smullen geblazen.

In al die jaren is er dus in feite niks veranderd. Is dat Camper van Beethoven aan te smeren? Ach, liever een leuke nieuwe plaat die niks nieuws laat horen dan mislukt vernieuwen omwille van het vernieuwen. Jammer is alleen dat ze toch een strafpuntje verdienen voor het feit dat alle liedjes in een rustig midtempo zijn uitgevoerd. De elf liedjes hadden iets meer afwisseling kunnen gebruiken.

Luister naar It Was Like That When We Came Here

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s