Nat Baldwin – In The Hollows

Alleskunner Nat Bladwin studeerde ooit avant-garde jazz en improvisatie en startte in die periode al met het schrijven van liedjes op zijn instrument: de contrabas. In 2005 ging hij aan de slag als bassist in Dirty Projectors, wat hem naam en faam opleverde.

Ondanks de drukke werkzaamheden met die band is hij nooit gestopt met het componeren van zijn eigen liedjes. In The Hollows is daar de tweede volwaardige weerslag van, het album vol demo’s Dome Branches daarbij voor het gemak niet meegeteld.

In The Hollows is een zeer persoonlijk getint werk met zijn contrabas en andere strijkers in de hoofdrol. Op de plaat hoor je alle mogelijke manieren waarop je een contrabas kunt bespelen. Dan weer kreunt en zaagt Baldwin er ritmische partijen op, dan weer laat hij de snaren zingen. Op de hele plaat blijft de begeleiding heel spaarzaam, zeg gerust minimalistisch. Het blijft allemaal simpel met af en toe wat drums die nooit meer doet dan het ritme aangeven. Het resultaat doet in de verte denken aan werk van Michael Nyman, maar is aanmerkelijk minder inventief.

Nat Baldwins’ sterk expressionistische zang is ongetwijfeld beïnvloed door onder andere Antony Hegarty. Maar van een gelijk kaliber is hij zeker niet. De zang is kwetsbaar en zeer persoonlijk. Maar vrijwel altijd zingt Baldwin woord voor woord waardoor hij lijkt te scanderen.

Verveling is de voornaamste valkuil op deze plaat. De nummers lijken sterk op elkaar en variëren hoogstens in de mate van minimalisme. Knock-out – dankzij een harmonie in de dubbelen zangpartij – en het dreigende Cosmos Pose springen er in positieve zin nog uit. Maar voorts de instrumentatie steeds minimaal en volgt elkaar ook nog eens monotoon, zelden vormen de partijen van de strijkers harmonieën, waardoor het na een paar liedjes saai wordt. Voeg daarbij de fragmentarische zang van Baldwin en na een paar nummers wordt het echt tijd voor iets anders. Bored to Death heet een van de nummers; zo erg is het nu ook weer niet. Want het is wel een uniek geluid dat Nat Baldwin neerzet.

Nat Baldwin – "In The Hollows" from Holler Presents on Vimeo.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s