Mensenkinderen – Het Lied Van Schijn En Wezen

Bas van Nienes lijkt zo’n type die zenuwachtig wordt als de vakantie er aan zit te komen. De reisgidsen op tafel, dromen van verre bestemmingen. Zijn gezinsleden wel te verstaan, want Bas is er zo een die het liefst lekker thuis blijft – de plaatselijke kerktoren altijd in het zicht – om op zolder aan zijn liedjes te schaven.

Bas van Nienes was ooit de helft van Anderson en reisde destijds de wereld over, maar nu is hij weer lekker thuis. En vanuit die veilige haven maakte hij zijn solo cd onder de naam Mensenkinderen Het Land Dat Ooit Vol Eerbied Zong. Op die plaat speelde hij zelf alles in.

Inmiddels heeft hij mannenbroeders gevonden van gelijke inborst waarmee hij zijn muziek te gehore kan brengen en noemt dat ‘zijn muziekkorps’. Dat doet vermoeden dat hij een plaat vol kopergeschal heeft gemaakt, maar niets is minder waar. Op Het Lied Van Schijn En Wezen hoor je af en toe blazers langskomen, muzikale hoogtepunten, maar doorgaans gaat Van Nienes voort op de ingeslagen weg met kleine liedjes vol poëtische Nederlandstalige teksten. ‘Morgen ben je groter dan ik, duwt me aan de kant, het tij is niet te keren’, zingt hij over jongemensenkinderen op Alles nog op Video. In de aanpak en de teksten lijkt Purmerend nooit ver weg; je móet toch denken aan Spinvis bij het werk van Van Nienes. Grote verschillen zijn dat deze componist kiest voor een hifi-geluid en de teksten bol staan van christelijke symboliek. Wij Blijven Geloven is een regelrechte geloofsbelijdenis.

Voor wie door de christelijke thema’s heen kan luisteren of zich daardoor juist laat aanspreken, biedt Het Lied Van Schijn En Wezen een mooi klein plaatje met verzorgde liedjes die dan weer ontroeren en dan weer prikkelen tot feestgedruis. Met bijdragen van maar liefst 17 gastmuzikanten heeft elk nummer een eigen karakter en verveelt het geen moment.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s