Holy Mountain – Ancient Astronauts

In 1968 publiceerde Erich von Däniken het boek Waren de goden kosmonauten? Von Däniken kwam met theorieën dat bijvoorbeeld de Inca tempels niet met mensenhand zijn gebouwd maar dat daar sprake moet zijn geweest van buitenaardse invloeden.
We hebben tot in 2014 moeten wachten op het vervolg, en die komt uit onverwachte hoek: het psychedelische rocktrio Holy Mountain uit Glasgow presenteert het album Ancient Astronauts en zet op de hoes zo’n Inca tempel die als een ruimteschip lijkt neer te dalen op onze aarde.

Alles aan de plaat ademt ook de sfeer van de tijd waarin Von Däniken furore maakte. Ancient Astronauts laat seventies rock a la Led Zeppelin, Black Sabbath en Deep Purple ongenadig energiek herleven. Op de hoes staat niet ‘Play Loud’, maar doe dat maar wel. Dan knallen de acht nummers van deze plaat uit je speakers en laten je een goed heenkomen zoeken op je Perzisch tapijtje.

Zanger-gitarist Andy McGlone, drummer Pete Flett en bassist Allan Stewart (die speelde in het onvolprezen Idlewild) overdonderen met keiharde gitaarriffs en onvoorspelbare tempowisselingen. Heerlijk ruig gitaar, bas en drumwerk. Voor zover er al sprake is van zang en teksten, vervult het een zeer beperkte rol; op deze plaat draait het om de tien karaats vintage rock. Alle clichés van het genre komen in hoog tempo voorbij, maar gehuld in een spetterend nieuw jasje. Luister maar naar het experimentele Gift Giver, waarin na enkele tientallen seconden weer een nieuwe riff op weer een ander tempo wordt ingezet.

Beavis and Butthead hebben weer wat om op te headbangen. Bijvoorbeeld op Tokyo; misschien het meest coherente nummer dat je in iets meer dan 2 minuten een heerlijke tijdreis naar de seventies biedt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s