Future Islands – Singles

Soms kan een optreden in een tv-programma bands maken of breken. Is dat DWDD in Nederland, dat geldt zeker voor David Letterman in de VS. Future Islands is instant ‘viral’ gegaan met hun opzienbarende optreden bij Letterman en bereikt zodoende ineens een groot publiek. De bandleden zien er stuk voor stuk niet uit. Alsof een verzameling Suzan Boyles een bandje is begonnen, maar evenzeer verbazen met hun muzikale kunnen.

Zanger Samuel T. Herring lijkt een ober uit een slechte pizzatent, nipt voorbij middelbare leeftijd, waarvan je vermoed dat hij onfris zal ruiken als hij aan je tafel komt staan om met een brede ongepoetste glimlach de bestelling op te nemen. Bij David Letterman kronkelt hij zich in rare bochten en gaat keer op keer theatraal door de knieën. Wat je ondertussen hoort is een opwindende mix van sythpop, soul en disco. Beeld en geluid lijken niet bij elkaar te passen. Sluit je ogen en je hoort een soulvolle zwarte stem en ziet strak gecoördineerde danspasjes uit de jaren zeventig.

Toch is het allerminst zo dat Future Islands uit het niets komt. Met Singles levert het drietal – tijdens concerten schuift een gast-drummer aan – uit Baltimore inmiddels hun vierde album af. Dat zij nu pas door een groter publiek worden ontdekt heeft alles te maken met het feit dat het label 4AD ze heeft opgepikt en in de promotie nu vol gas geeft.

Singles staat vol aanstekelijke sythpop, van a tot z dansbaar en zomers met de stem van Herring als kers op de taart. Single Seasons (waiting for you) is het meest aan oude soul en disco verwant. Het overige werk op dit album schurkt aan tegen sythpop uit de jaren tachtig. Maar de expressieve vocalen van Herring – hoor hem grunten in Fall From Grace – maken het volstrekt uniek. Die geven het een hart waardoor het ver weg blijft van de kille plastic voorbeelden uit dit genre.

Een heerlijke plaat om keer op keer keihard op te zetten als de zon schijnt. Een van de leukste ontdekkingen van 2014 tot nu toe.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s