Tokyo Police Club – Forcefield

In 2007 verraste het Canadese viertal Tokyo Police Club (TPC) met de ep A Lesson in Crime die opviel door de springerige rauwe indierock met daarin een grote rol voor de bas en synths en de prettig rafelige stem van de boomlange frontman en bassist David Monks. Een ep met geweldige hoekige nummers; kort, rauw, eigenzinnig en toch heel toegankelijk. Sinds het debuut in 2007 heeft TPC drie (als je Ten Songs, Ten Years, Ten Days meetelt; de band nam in tien dagen tien covers op van hun favoriete artiesten van de tien voorgaande jaren) volwaardige platen afgeleverd. In die jaren is het geluid langzaam maar zeker meer gepolijst geraakt, maar staat de basis overeind: TPC zorgde al die jaren voor een ideale soundtrack bij euforische momenten tijdens het skateboarden. De liedjes waren op al die platen van een constante hoge kwaliteit.

Na een pauze van vier jaar ligt er nu Forcefield. Een plaat met maar negen liedjes. Maar de band zal aanvoeren dat het er eigenlijk 12 zijn omdat wordt geopend met het ruim 8 minuten durende Argentina (Pts. I, II and III). Het openingsnummer doet wat denken aan rockopera’s uit de jaren zeventig en breit op een bijna Beatleske manier drie thema’s aan elkaar. Op Forcefield is Gonna Be Ready misschien wel het meest TPC-typische nummer: een explosieve track met grote dynamiek, prachtige akkoordenwisselingen en een goudomrande melodielijn in onder 3 minuten.

Met Forcefield levert Tokyo Police Club weer een geweldig album af en laat bij deze plaat toch ook progressie zien. De toetsen zijn nadrukkelijk naar de achtergrond gedrukt ten faveure van vooral de gitaarpartijen. Enerzijds jammer omdat grappige accenten in de muziek nu zijn verdwenen, anderzijds lijken de slim opgebouwde liedjes daarmee nog beter uit de verf te komen. Met een iets radiovriendelijkere sound lijkt TPC een gooi te doen naar een groter publiek. Echte concessies doen ze daarbij niet, of het moet het wel erg commercieel klinkende hitsingeltje Hot Tonight zijn, dat zeker niet het hoogtepunt vormt op dit album.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s