Alcoholic Faith Mission – We Stop The World From Falling Apart

Op We Stop The World From Falling Apart staat geen nieuw werk van Alcoholic Faith Mission (AFM); een zestal uit Denemarken dat vooral vanuit Brooklyn in de VS opereert. AFM heeft vier platen op hun naam staan en die zijn moeilijk verkrijgbaar maar wel gewild. Dat leidde tot het uitzonderlijke besluit de beste liedjes van die vier platen opnieuw op te gaan nemen en opnieuw uit te brengen. Het is dus een soort ‘greatest hits’ maar dan net iets anders. Een album met nieuw werk is trouwens onderweg.

Een creatieve oplossing van een tikkie gestoord creatief stel. Wat is dat toch met Denen dat ze zich zo graag beperkingen opleggen om hun scheppingsdrang te stimuleren. Denk aan Dogma in de Deense filmwereld. AFM paste dat op eigenzinnige manier al eens toe door een plaat op te nemen met enkel en alleen alles wat zij in een huis aantroffen; zo werd een bijbel een bassdrum en eindeloos gestapelde zang synthpartijen.

Op We Stop The World From Falling Apart zijn geen beperkingen in acht genomen maar alles uit de kast getrokken om een lekker klinkende plaat te maken. Het resultaat is een aanstekelijke vrolijke plaat die stap voor stap je hart zal veroveren als je houdt van creatieve alternatieve muziek met veel meerstemmige samenzang die recht uit het hart lijkt te komen en een zeer rijk instrumentarium, samples, elektronica en grove beats. Het klinkt als een vrolijke kakofonie waar pakkende melodieën en zanglijnen doorheen sijpelen. Met Kristine Permild als troef die met haar heldere stemgeluid met naïef klinkend Scandinavisch accentje heerlijk door de kakofonie heen prikt. En het zijn de beste liedjes van alles wat zij sinds 2006 hebben geproduceerd; dit album kent ook nauwelijks zwakke momenten.

Met al die menskracht op het podium doet het bij vlagen denken aan de vroege Arcade Fire, vermengd met een klein beetje Go Team!, een vleugje jaren tachtig new wave en een snuif balorigheid van Black Kids. Een hartstikke leuke plaat.

Bekijk de prachtige video van openingsnummer My Eyes to See

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s