Temples – Sun Structures

Volgens de Britse muziekpers vinden Johnny Marr (The Smiths) en Noel Gallagher (Oasis) Temples de beste nieuwe Engelse band. Tsja, wat moeten we er hier dan nog aan toevoegen? Al bij het verschijnen van het eerste singeltje in 2012 zijn ze door de hypegrage Britse pers neergezet als de nieuwste belofte. En na nog wat singles, waarvan je Shelter Song ongetwijfeld wel eens ergens langs hebt horen komen, ligt er nu de eerste volwaardige plaat Sun Structures met daarop al die eerder verschenen hitjes.

Zet ‘m op en je zit instant in een time warp. Even denk je misschien zelfs wel belazerd te zijn door je plantenhandelaar; dat hij je heeft afgescheept met een compilatie van Engelse hitjes uit vervlogen tijden. Maar niks is minder waar. Temples slaagt erin zeer geloofwaardig te klinken als een pistache van psychedelica met een vleugje ‘Wall of Sound’ a la The Righteous Brothers. Zo retro als de neten. Af en toe gaat er ook gewoon weer eens keihard een faser door het stereospectrum. En ze zien er uit als zonen van T Rex’ Marc Bolan. Alles klopt in deze productie, tot op het detail. Dat is bewonderenswaardig.

Het viertal rond frontman James Edward Bagshaw is in 2012 op een zolderkamertje begonnen met het schrijven van liedjes en het zoeken naar een manier om hun muziek te laten klinken alsof het uit de jaren zestig/zeventig komt. De aanpak begint met het gebruik van instrumenten en apparatuur uit die tijd. Vergelijkbaar met hoe De Kik het geluid van beatbandjes recreëert, of The Dap-Kings de soul van weleer.

Met deze methode maakt Temples een leuke popplaat vol hits als Shelter Song en Mesmerise. Met voldoende afwisseling, bijvoorbeeld door in A Question Isn’t Answered heerlijk uit de slof te schieten. Uitstekende plaat, al ligt het gevaar op de loer dat de sixtiessaus, die in een dikke laag over de hele plaat is gegoten, je op den duur toch gaat tegenstaan. In dat opzicht is de plaat met 12 liedjes ook net iets te lang. En waarom moest er naast al die leuke pittige liedjes dan als afsluiter toch nog een zouteloze ballade op? Jammer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s