The Rifles – None the Wiser

Het gekste aan None the Wiser van The Rifles is misschien wel het moment waarop het wordt uitgebracht. Met dat grijze sombere weer ben je meer in de stemming om True Widow nog maar eens op te zetten, of daar ligt ineens de eerste zomerplaat van 2014. En dan liegen ze met de titel ook nog eens alsof het gedrukt staat. Want de Britten hebben wel degelijk iets geleerd in hun tien-jarig bestaan.

The Rifles weten niet hoe hard ze het van de daken moeten schreeuwen dat ze de vergissing van plaat nummer drie Freedom Run – een pop-niemandalletje uit 2011 waarmee zij schaamteloos mikten op een groter publiek – te boven zijn. Met een oprecht mea culpa beloven ze nooit meer voor het grote geld te gaan. Zelfs de wisseling van de ritmesectie is weer teruggedraaid en ze spelen dus weer in de originele bezetting. Terug naar af, terug naar het plezier van het muziek maken, kleine zweterige zaaltjes, opnieuw proberen een perfect liedje te schrijven in een springerig indie-jasje.

Is het ze gelukt? Ja hoor. Of er liedjes tussen zitten die zich in het collectieve Britse bewustzijn gaan nestelen moet worden afgewacht, maar ze hebben een enthousiaste vrolijke niks-aan-de-hand-plaat afgeleverd die de fans niet zal teleurstellen.

Laat je niet in de luren leggen door opener Minute Mile, die aftrapt met een puntig Block Party-achtig loopje. Dat houden ze 45 seconden vol en keert niet terug None the Wiser. Verder is het een makkelijke plaat met meest up-tempo liedjes met prima samenzang en melodieën die je direct snapt en zich snel vastzetten in je brein. Een plaatje om keihard in de auto te draaien op weg naar een Brits strand in juli of keihard dronken op te dansen in het jeugdhonk. Britpop ten voeten uit, met jammer genoeg iets meer invloeden van de pre-drugs Beatles dan van The Jam. Want een randje venijn had deze plaat toch goed doen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s