Seth Lakeman – Word Of Mouth

Stel je voor dat New Model Army alle stroom uitzet en hun strijdliederen in akoestische klanken verpakt. Dan kom je toch dicht in de buurt van Seth Lakeman in het openingsnummer The Wanderer of prijsnummer The Courier op zijn nieuwe plaat Word of Mouth.

Lakeman is een singer-songwriter in het folkgenre, maar dan één die het niet wil laten bij vrolijke stampers waar je de polonaise op kunt lopen over Lowlands. Ook aan zwijmelfolk voor tienermeisjes heeft hij geen boodschap. Hij heeft ook geen baard en maakt songs die ergens over gaan. En dan nog gaan de meisjes bij bosjes vallen. Let maar op.

Lakeman baseert zijn teksten op echte verhalen. Dat is niets nieuws. Er is onder folkartiesten altijd al een beweging die op zoek gaat naar de roots van deze muziek of die – denk aan Natalie Merchant met haar The Housecarpenter’s Daughter – zich laat inspireren door historische feiten. Lakeman werkt nu ook aan een project waarbij Engelse volksliedjes worden verzameld.

Op Word Of Mouth wordt de historische context smakelijk verpakt in mooie liedjes. Af en toe flink geproduceerd, maar zijn de nummer niet pakkender naar mate de versiering wordt weggelaten? Luister naar The Courier: geheide festivalkraker, gewoon zonder poespas.

Een goede waardering verdient Lakeman alleen al om de afsluiter Portrait Of My Wife. ‘It makes me think of the one I love, who in the cold grave lies’, zingt Lakeman bewogen. Het is een lied dat in de buurt komt van het huiveringwekkende Kilkelly dat ook is gebaseerd op historische brieven uit een door hongersnood geteisterd Ierland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s