Therapy? – Hard Cold Fire

Als er een klassement zou zijn voor het uitbrengen van albums en intensief touren zou Therapy? hoge ogen gooien. Daarom zal het voor de fans even wennen (of ontwennen) zijn geweest dat de opvolger van het alom geprezen Cleave uit 2018 vijf jaar op zich liet wachten.

Door: Ronald Klootwijk

Het nieuwe wapenfeit van de Noord-Ieren heeft als titel Hard Cold Fire gekregen, een quote van dichter en landgenoot Louis MacNeice waarin hij de psyche van de Noord-Ieren beschrijft. Op de eerder uitgebrachte singles Joy en Poundland of Hope and Glory was al te horen dat Therapy? het gaspedaal na 34 jaar nog steeds hard en diep intrapt. Zanger/gitarist Andy Cairns smijt de riffs om je oren en weet nog steeds aanstekelijke melodieën uit zijn strot te toveren.

Gelukkig windt het trio zich ook nog steeds op over de wereldproblematiek: het eerder genoemde Poundland of Hope and Glory is een regelrechte sneer naar Brexit getuige het refrein ‘It’s not Jеrusalem, Jerusalem’s a city in the Middle East, Your Jerusalem, Is just another myth‘. We blijven nog even in het Midden-Oosten. Aan het begin van openingstrack They Shoot The Terrible Master lijkt Cairns de luisteraar zo het Therapy?-gebed in te loodsen door via een soort megafoon ‘In The Head‘ te herhalen. Een ijzersterk, intens nummer dat zich met gemak kan meten met het werk op succesalbum Troublegum uit 1994. Het lijkt wel alsof het leven van drummer Neil Cooper er in dit nummer van afhangt, zo hard timmert hij erop los.

Op Bewildered Herd komt de metal-kant van de band naar voren en klinken de baslijnen van Michael Mc Keegan vuiger dan ooit tevoren. Het slotstuk Days Kollaps wordt in een ietwat lagere versnelling gespeeld. Deze song doet denken aan Sonic Youth of Nada Surf met aan het eind een gitaarloopje dat zo van The Cure zou kunnen zijn.

Ook na het beluisteren van album nummer zestien blijft het onmogelijk om Therapy? in een hokje te stoppen: je hoort nog steeds die mix van metal, punk en pop waarmee ze in de jaren negentig groot zijn geworden. Het is de kunst om die mix als een kloppend geheel te laten klinken en dat is op het door Chris Sheldon geproduceerde Hard Cold Fire dubbel en dwars gelukt, zónder gedateerd te klinken.

Het album mag met een half uur qua tijdsduur aan de krappe kant zijn, maar de energie die ervan afspat compenseert dat ruim. Of de oproep voor het Therapy?-gebed veel nieuwe volgers op gaat leveren valt te betwijfelen, maar het rotsvaste vertrouwen van de die-hard supporters zal na het horen van deze plaat alleen maar worden versterkt. Moge de wereldproblematiek voorlopig niet verdwijnen en moge de band zijn frustratie erom blijven uiten via messcherpe nummers als op Hard Cold Fire.

Therapy? is 7 oktober live te zien op het festival Come As You Are in de Effenaar, Eindhoven en 8 oktober in de Melkweg, Amsterdam

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s