you.Guru – UNtouchable

Het voordeel van muziekrecensent zijn, is dat je met veel bands in aanraking komt die je anders nooit had leren kennen. Neem you.Guru, een Poolse band die crossovermuziek maakt geconcentreerd rond het ritme van tranceloops, die overigens wel door echte muzikanten wordt gemaakt. Zojuist verscheen het tweede album van het trio, dat uit een klassiek bezetting bestaat: drums, bas en gitaar. Gitarist Artur Maćkowiak neemt bovendien de elektronica voor zijn rekening, wat resulteert in dan weer ambient, dan weer ronduit psychedelische effecten. 

De nummers op UNtouchable zijn grotendeels gecomponeerd, maar worden aangevuld met improvisaties die de chemie tussen het drietal etaleert. Hoewel het album slechts zeven nummers bevat, klokt het rond de vijftig minuten. Een aantal is dan ook langer dan acht minuten, wat uitnodigt tot verkennende luistersessies. Dat het album wordt afgetrapt met een relatief kort nummer, maakt dat het ons direct bij de lurven grijpt. Direct Communication komt met de deur in huis vallen. Het tempo ligt hoog, de bas en drums alleen zijn al bezwerend en het gitaarspel is ronduit psychedelisch. Door dit nummer doet de band in eerste instantie enigszins denken aan King Gizzard & The Lizard Wizard. 

Natuurlijk is het ook een valkuil, die lange nummers. Verveling ligt dan op de loer, hoe virtuoos de muzikanten hun stukken ook spelen. Wellicht is het ook exemplarisch voor de haast waarmee we tegenwoordig constant te maken hebben en moeten we gewoon onze aandachtsspanne trainen? Feit is dat ook een andere relatief kort nummer, Quick Feeling (nomen est omen?) ons wederom bovenmatig weet te bekoren. Komt dat door de lengte, of toch door de bas die een eigen verhaal lijkt te mogen vertellen? 

UNtouchable verdient duidelijk meerdere luisterbeurten. Hierdoor treedt in sommige stukken een aangename herkenning op wordt het steeds gemakkelijker ons te verliezen in de hypnotiserende beat en de uitgesponnen mix van rock, jazz en funk. Wie niet kan wachten luistert zoals reeds vermeld met name albumopener Direct Communication, en wie iets meer geduld heeft, zapt naar het veel langere Taxi Galaxy, waarin herhaling juist de (drijvende) kracht is, maar dat toch heerlijk divers is. Hoe dan ook is you.Guru een aangename ontdekking die het verdient nader ontdekt te worden door een groter publiek. Luisteren dus! 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s