Traumahelikopter – Save Yourself

Het is een zooitje in de wereld, waar polarisatie en chaos lijken te regeren. En dan is het ook nog januari, zo’n beetje de somberste maand van het jaar. Het is het juiste moment voor het Groningse trio Traumahelikopter om met een fris, energiek en muzikaal uiterst opbeurend album op de proppen te komen. Heerlijk!

Door: Ronald Houtman

Eerst maar het serieuze deel: de teksten hebben steeds contrast en tegenstelling als terugkerend thema. Het is een zoektocht naar identiteit en het vinden van evenwicht tussen de uitersten die tegenwoordig maar al te gemakkelijk van stal worden gehaald. En die serieuze inhoud verpakt Traumahelikopter op een bijna kinderlijk speelse wijze (daar heb je weer zo’n tegenstelling) in de tien nummers op Save Yourself

Save Yourself is in meerdere opzichten opvallend. Allereerst de opbouw van het album. Om het allemaal maar in hokjes in te delen: de eerste nummers zijn relatief lichtvoetig. Het openingsnummer Sarah is een uiterst melodieus, bijna klassiek klinkend new wave-nummer. Het tweede nummer Can’t Resist start in dezelfde sfeer als Sarah eindigde. Maar langzaam transformeert het van new wave naar (garage)rock. En vanaf Push The Button wordt het allemaal nog steviger. Zonder de kenmerkende, ietwat lichtvoetige klinkende melodieën los te laten, overigens. De transformatie bereikt het hoogtepunt in het slotnummer, wat weer dichter tegen punk aanleunt. 

Het andere opvallende aan Save Yourself is het slotnummer, Geen Zon. Het is het enige Nederlandstalige nummer op het album. Het valt niet uit de toon met de rest van het album en is een uiterst krachtige (‘furieus’ volgens het persbericht) en waardige afsluiter. Het is zo’n nummer dat er tijdens concerten voor zorgt dat de zaal helemaal losgaat. 

Met Save Yourself bevestigt Traumahelikopter dat de vaste plaats die ze in het Nederlandse muzieklandschap hebben geheel verdiend is. Verwacht geen diepgaande, poëtische teksten. Maar wel thema’s die tot nadenken kunnen aanzetten. Ondanks het schijnbaar eenvoudige instrumentarium – drums en twee gitaren – slagen de Groningers erin om ook dit vierde album weer geheel anders te doen klinken dan de voorgaande. Het album is uitstekend geproduceerd en als geheel klopt het gewoon. Kortom, Save Yourself is een heerlijk album dat geen seconde verveelt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s