Tom McRae in Het Zonnehuis:  Een sprankje hoop voor een wereld die brandt

Falling feels like flying / Until you hit the ground’. Zo luiden de beginregels van Walking2Hawaii van Tom McRae. Na You Only Disappear en For The Restless is dit het derde nummer van het concert dat hij op 8 oktober gaf in Het Zonnehuis in Amsterdam. Waarom blijven juist deze regels hangen? Is het de liefde voor buitenbeentjes, voor muzikanten als Tom McRae, die zowel in hun teksten als hun muziek net even af willen wijken van de doorsnee singer-songwriter? Of misschien toch omdat deze beginregels twee diepgewortelde gevoelens van mensen verbinden: de wens en sensatie te kunnen vliegen, gecombineerd met de angst te vallen en op de grond te pletter te slaan. Feit is dat Walking2Hawaii ook vanavond weer diepe indruk maakt op de uitverkochte zaal en beklemmend mooi klinkt. 

Tekst en foto’s:  Herman Sixma

Bij Tom McRae is de apocalyps, of in het gunstigste geval de tegenslag en het verdriet, nooit ver weg. Niet in Walking2Hawaii, waarin twee geliefden zittend aan het strand de wereld in vlammen ten onder zien gaan. Niet in Mend Your Heart van het in 2018 uitgebrachte album Ah, The World! Oh, the world!, dat het motto leverde voor deze korte tour door (met Schotland meegerekend) zeven West-Europese landen. ‘I am just trying to mend your heart / in a world on fire’, geschreven in een tijd waarin een oorlog in Oekraïne nog ver weg leek en maar op dit moment meer dan actueel lijkt. Natuurlijk, hopen dat het allemaal wel goed komt kan en mag altijd, maar gezien door de bril van Tom McRae is dat hoogst twijfelachtig.

Dit keer geen acht, zoals bij zijn laatste tour in 2018, maar slechts één show in Nederland. En bovendien geen nieuw album dat gepromoot moet worden. Weliswaar werd begin 2021 in samenwerking met Lowri Evans het album Only Skin uitgebracht, maar van dit album staat vanavond alleen High & Lonesome op de setlist. En wat is het dan fijn dat diezelfde Lowri Evans tijdens deze tour het voorprogramma verzorgt, zodat zij en haar begeleider Lee Mason tijdens de set van Tom McRae bij dit nummer zelf hun aandeel kunnen leveren. Nog een verschil met 2018 is dat het vanavond niet gaat om een solo-optreden, maar dat hij wordt bijgestaan door Oli Kraus op cello. Via het twitter-account van Tom gepromoveerd tot de ‘Gandalf of the cello’ en de ‘Lord of the strings’. 

Oli Kraus, door Tom McRae ook wel ‘Gandalf of the cello’ genoemd.

Of hij nu alleen of met één of twee medemuzikanten op het podium staat, een optreden van Tom McRae blijft voor zijn fans een soort hoogmis. Ook vanavond. Een hoogmis compleet met stichtelijke woorden en verbroederende samenzang. Wat ‘vriendelijke’ woorden over Engeland, door hem gekarakteriseerd als een ’failed country’. Wat helende woorden over de kracht van muziek en de energie die optredens in deze moeilijke tijden geven. En wat de samenzang betreft: bij End of the World News (Dose Me Up) wordt de zaal voor een canon in tweeën gedeeld waarbij de ene helft ‘Dose me up, once is not enough, I can still see the ground’ zingt en de andere helft ‘This is the end of the world news, sponsored by God’. Het klinkt prachtig, maar de boodschap is wrang. Net als aan het eind van de set het tweeluik Mend Your Heart / Hoping Against Hope wordt gespeeld. ‘It’s gonna be alright’ zingt de zaal. Deze geruststellende gedachte wordt door Tom zelf ruw verstoord met de zin dat dit waarschijnlijk één grote leugen is. 

Hopen tegen beter weten in. En toch is Tom McRae, als ik hem spreek tussen de soundcheck en zijn optreden, niet alleen maar pessimistisch over alles wat er in de wereld gebeurt. „Ik put vooral hoop uit de bereidheid van veel jongeren om te investeren in een betere wereld. Een wereld waarin we de aarde minder uitputten, waarin mensen meer rekening houden met elkaar en waarin we hopelijk minder van crisis naar crisis hollen. Dit zal vooral van de jeugd moeten komen, want in de huidige machthebbers heb ik weinig vertrouwen”. Dat laatste zal de circa 300 bezoekers van Het Zonnehuis deze avond niet zijn ontgaan.

Voor de fans en liefhebbers van de muziek van Tom McRae tenslotte goed nieuws, want het optreden van vanavond smaakt duidelijk naar meer. Het plan is om in 2023 opnieuw Nederland aan te doen in de vorm van een of meerdere solo-optredens. Hou voor meer informatie zijn website in de gaten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s