Over ceedeetjes persen en International Standard Recording Code

Muziek opgenomen. Muziek gemixed en gemastered. Artwork klaar. Volgende halte: distributie! Bij dezen een kleine how-to in de niet te onderschatten wereld van het distribueren van je eigen muziek onder eigen beheer.

Op welke manieren wil je je muziek beschikbaar maken? Bassist Jan heeft dat heel helder voor ogen: een eigen cd, mooi vormgegeven in een digipack. Een tastbaar en concreet bewijs van onze creativiteit. Hoewel het aantal eigenaren van een cd-speler afneemt, ben ikzelf ook groot aanhanger van het glimmende schijfje. Ik ben ermee groot geworden – was op de middelbare school vastgegroeid aan mijn discman – en bovendien spreekt het feit dat je zo’n ding kunt vasthouden me ook aan. We gaan dus hoedanook ceedeetjes persen. Straks meer daarover.

De meest voor de hand liggende publicatiekanalen leven natuurlijk al een tijdje online. De mp3 is outdated; we gaan onze liedjes niet ter download aanbieden. Neen. Streams uiteraard! Dat groene bolletje met die zwarte streepjes. Opgericht door een man, zo integer en idealistisch, dat artiesten al jaren klagen over de in hun ogen te lage percentages die zij mogen opstrijken en hijzelf een leuk zakcentje overhoudt om te spenderen aan het trachten overnemen van een leuke Premier League-vereniging of het vrolijk investeren in de wapenindustrie. Spotify is niet bepaald okselfris, maar ook ik klik het groene bolletje vrijwel elke ochtend aan voor m’n dagelijkse dosis melodietjes.

Daar willen we dus op.

Gelukkig is dat niet zo moeilijk. Tegenwoordig zijn er dozijnen platforms die aanbieden je muziek op de streamingsdienst te zetten tegen een gering tarief. En dan komt de boel doorgaans niet alleen op Spotify, maar ook op diens concurrenten! Aan ons de taak de songs in goede kwaliteit (wav, 44.1 kHZ) aan te leveren en de bandnaam en titels en zo op orde te hebben. Dan is het een paar weken wachten. Waarom? Omdat zowel artiest als muziek geverifieerd moeten worden en een unieke code moeten krijgen, dat duurt even. Wat betreft die codes, daar kom ik straks op terug. Tegenprestatie van dat platform is dat zij vervolgens een percentage verlangen van de royalties die je genereert met de streams. Één streampje levert 0.003 cent op, die mensen worden slapend rijk van ons me dunkt!

Dan de cd. Je zou zeggen, minstens zo makkelijk om te fixen als zo’n stream, toch? Hoe vaak heb ik in het verleden niet met wat slepen en klikken een cd-tje gebrand in een paar minuten tijd?

Tsja.

Bij het persen van zo’n schijffie komt er wel wat meer bij kijken. Bleek. Dat begint met het aanleveren van de bestanden. Of nee, bestand. wav-jes voldoen niet, je dient één grote file (je master image) met daarin alle liedjes op volgorde, met begin en eind van elke track duidelijk aangegeven, plus alle benodigde metadata. Bandnaam. Albumtitel. Volgorde van de songs. Titels van de songs. Speelduur van de songs. Genre. Jaar van uitgave. Poeh.

Voor het maken van zo’m master image bestaat er mooie software. Deze is prijzig. Goden zij dank biedt sommige software en proefperiode van een paar dagen aan, wanneer je na gebruik weer vrolijk naar het prullenmandje kunt retourneren. Binnen die paar dagen red je het wel zo’n image te maken, maar reken er zeker een paar uur voor. De leercurve is steil, je eerste worp zal ongetwijfeld nog fouten bevatten. Bij ons lukte het na poging vier.

Voor ons is dit alles één groot hobbyproject. We hebben niet de intentie ons albumpje via officiële kanalen in de verkoop te gooien. Mocht je die wens wel hebben, dan ben je er nog niet. Ten eerste dien je dan voor elke track een zogeheten International Standard Recording Code of ISRC aan te vragen, die jouw song een uniek verkoopbare entiteit maakt. Kost wat geld en tijd, en die codes moet je ook in de metadata van je master zetten. Ook zou je een licentie bij Buma Stemra kunnen overwegen, zodat je bij airplay ook wat inkomsten kunt genereren.

Tot slot: vinyl. Supertof natuurlijk. Maar momenteel kansloos kostbaar. We wagen ons er (voorlopig) niet aan.

Al met al komt er heel wat kijken bij het beschikbaar maken van je album! Dank voor het kijken, volgende keer in het Klokhuis: onze daadwerkelijke release….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s