Tien jaar vervat in een albumtitel

En toen moesten we nog een naam bedenken. Tja. Poe hee. Hoe doen artiesten dit? Wanneer in het proces van het maken van een album valt het onderdeel ‘titel bedenken?’ Nog voor de eerste opnames, als een soort concept waaraan alles wordt opgehangen? Tijdens, in een creatieve bui? Of erna, als alle stukjes logisch in elkaar zijn gevallen en de titel van de puzzel voor het oprapen ligt?

All of the above, aannemelijk. Of men weet het ook niet zo goed. Net als wij. Dat verklaart de hoeveelheid self-titled platen, of albums die de naam van een van de songs dragen. Of nog erger: Greatest hits. Dat zouden wij ook kunnen doen. Maar dat vinden we te makkelijk.

We hebben ook wel werktitels gehad. ‘Worn out shoes‘. ‘Diemettiesolo‘. ‘Chicks are back.’ We lopen ze door en kijken elkaar meewarig aan. Destijds waren ze leuk, maar nu voelen we ze niet. En nu is wat telt. Een hoop kan veranderen in tien jaar tijd. Tien jaar: zo lang zit tussen de eerste en de laatste opname die we op ons schijfje gaan vatten!

Passages uit lyrics, ook leuk. ‘Better than therapy‘. ‘Helpless in excitement‘. ‘The future is now.’ Leuk, maar nog steeds geen eureka-erlebnis. Dan begint het te dagen.

Gitarist Giel kijkt bassist Jan aan. Jan, de man van vele bijnamen. Meestal verzonnen door Giel. Johnny Rainpants. Johnny Birthday. Johnny Funny; een mooie running gag de afgelopen jaren. Tijdens de laatste opnamesessie had Jan een lekkere warme trui aan. Het gevolg: Johnny Sweater. We beginnen te grijnzen.

Waarom niet?

Om onze tien jaar van opnemen en spelen nog wat extra cachet te geven, plakken we de strofe ‘Ten years of‘ er voor de leuk ook nog aan vast. Ten years of Johnny Sweater.

En zo ontstaat een albumnaam dames en heren!

Muziek gemixt, artwork praktisch af, albumtitel in de pocket. We zijn er bíjna. Maar nog niet helemaal. Want het ding moet nog geperst worden…

Talloze muzikanten en bands maken muziek en dromen van iets meer dan de oefenruimte. Zo ook Chicks on Toast uit Leiden. De band staat op het punt een eerste album af te ronden. We volgen ze bij het opnemen, mixen, artwork verzorgen, track-volgorde bepalen, pressing en uiteindelijk de release met wie weet ook een release show. In deze onregelmatig verschijnende serie beschrijft zanger Maarten Mulder hoe ‘de Chicks’ deze fases allemaal beleven...

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s