You said Strange – Thousand Shadows Vol.1

De New Wave-esthetiek die je misschien zou vermoeden in het artwork voor het album Thousand Shadows Vol.1 past misschien toch niet helemaal als een schoen bij de muziek van You Said Strange. Zeker, een toef creativiteit van XTC mag je de band uit Normandië wel toedichten. Toch is er meer aan de hand, want deze jongens hebben ook goed geluisterd naar modernere rock en indie en combineren al die invloeden op een boeiend album, dat alleen een liedje te lang is.

James Goodwin heeft de productie van het album voor zijn rekening genomen en dat levert een tot in de kleinste details kloppend en goed klinkend album op. De arrangementen zijn rijk en avontuurlijk. Daarin komt het werk van You Said Strange goed tot zijn recht.

Wat de Franse band interessant maakt is hun wijze van componeren. De liedjes zijn stuk voor stuk intelligent in elkaar gezet en volgen een eigen pad. Mooi gitaarwerk is soms speels en tokkelend, dan weer stevig gruizig. Een song als Thousand Shadows gaat richting shoegaze met langgerekte gitaarakkoorden die wijdse landschappen schilderen boven een stuiterende ritmesectie. So Sorry blinkt uit in het gitaarwerk dan dan weer stuiterend staccato klinkt, en overgaat is een bijna Boston-achtig solo-geluid. De monotone voordracht in de zang maakt het een raar nummer dat dan weer duister, dan weer euforisch klinkt met als kers op de taart een eigenaardig melodielijntje op toetsen. Dat duidt allemaal toch op een vrije geest die niet van hokjes houdt.

Mediterranean combineert dan weer dissonante noise met Clash-achtig stampwerk. Run Away wordt opgeleukt met een sax en klinkt zodoende ineens toch erg 80’s. En ook Treat Me krijgt ondersteuning van blazers en zit zo propvol ideeën dat het je duizelt. Maar waarom moest er dan nog Landed aan worden toegevoegd? Het slotnummer op het acht tracks tellende album is een lelijke uitglijer. Een country-riffje, James Last-waardig overdreven melancholisch koortje en een infantiele toetsenpartij maken dat we blij zijn dat je het tegenwoordig niet meer met een mes uit het vinyl hoeft te krassen maar het gewoon uit de bibliotheek kunt flikkeren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s