Weval – Changed for the Better

Twintig korte minuten met dromerige melodieën en elektronische beats die met een fraaie opbouw leiden tot extatische drops. Dat is wat Weval, een van de beste elektronische acts uit Nederland, meebrengt met hun nieuwe ep Changed for the Better.

Harm Coolen en Merijn Scholte Albers (de laatste zullen Gen-Z’ers misschien herkennen als deel van Youtube-sensatie Mastermovies), vormen samen de Amsterdamse act Weval. Het producer-duo maakte hun debuut al in 2013 en is sindsdien uitgegroeid tot een van de beste elektronische acts uit Nederland. Weval heeft een dromerige maar mysterieuze sound waarbij melodische akkoorden en donkere baslijnen de hoofdrol spelen. Ze hebben een goed gevoel voor opbouw waardoor je constant op het puntje van je stoel wordt gezet, het volgende moment afwachtend.

Het album schiet uit de startblokken met het titelnummer Changed for the Better. Je wordt voorgesteld aan Coolen’s mysterieuze en dromerige stem die op de achtergrond staat van een energieke maar precies geplaatste beat. Hierbij wordt zijn stem afgewisseld door een vervormde variant met een hogere toon die af en toe de voorgrond neemt als de akkoorden steeds luider en scherper worden. Het nummer laat je alle hoeken van de kamer zien met ontelbare overgangen die steeds weer opbouwen tot een drop. Het eindigt dan ook met een explosie, waar de albumcover een goed beeld bij geeft, waarin alle elementen zinderend samenkomen.

Fire houdt het iets rustiger met minder overgangen en geeft voluit de dromerige kant van Weval weer. Hypnotiserend wordt de tekst ‘Fire, we got lost in the fire’ herhaald door het nummer. Dit wordt gedaan over een wolkenveld van melodische synthesizers en analoge drums waarin de synthesizers zich mogen uitleven in solo’s. Als het nummer op een interlude uit lijkt te draaien komt er tóch een extatische drop waarbij alle instrumenten tegelijk samenkomen. Should be Fine dient wel als een interlude. Door het nummer heen hoor je echoënde en glitchende synthesizer akkoorden die steeds abrupt eindigen en mij doen denken aan Flume. Het nummer is minimalistisch en mysterieus en last een pauzemoment in zonder het dromerige geheel te verbreken.

Letter is een instrumentaal slotakkoord met lange opbouwende fases. De ritmische synthesizer akkoorden klinken dreigend en de elektronische drums zetten stug door terwijl het nummer blijft opbouwen. De instrumenten worden steeds luider en de drop kan elk moment vallen, en dan… niks. Het nummer vaagt uit en je blijft achter met een verlangen naar meer.

Changed for the Better is een opwindende ep met in de eerste helft twee upbeat popsingles met explosieve drops en in de tweede helft twee donkerdere nummers met veel opbouw zonder explosieve hoogtepunten. Beide helften zijn aangrijpend en vormen onderling voor afwisseling. Vooral de indrukwekkende opener Changed for the Better en de aangrijpende sluiter Letter vormen de hoogtepunten en zorgen voor een ep die mij laat verlangen naar meer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s