Murderer

Waar kun je het deze week anders over hebben dan over de moordaanslag op Peter R. de Vries? De misdaadjournalist en mediapersoonlijkheid werd op klaarlichte dag in Amsterdam neergeschoten. Het commentaar ‘een aanslag op de rechtstaat’ begint langzamerhand een beetje sleets te worden in een tijd waarin ook en vooral de onafhankelijke journalistiek het moet ontgelden bij wappies, complotdenkers en enkele ‘gerespecteerde’ Tweede Kamerleden (Geert ‘tuig van de richel’ W., anyone?) Met een mengeling van ontzetting, walging en boosheid toch maar een en ander van muziek voorzien.

Hoewel er nog weinig bekend is over de toedracht en eventuele dader(s), draai ik op 45 en 33 toeren een rondje mee in het speculatiecircus. Ik heb het donkerbruine vermoeden dat we de verantwoordelijke(n) voor deze daad niet moeten zoeken in kringen van mensen die alleen een bekeuring wegens foutparkeren op hun naam hebben staan. Gezien de doodsbedreigingen die De Vries mocht ontvangen, hebben we hier hoogstwaarschijnlijk te maken met een O.G. (Original Gangster – Ice. T) of meerdere Gangsters (The Specials). In elk geval een Murderer (Low). Wanneer ik de piëteit en de goede smaak even aan de kant schuif: de misdaadjournalist lag op straat met een Bullet in the head (RATM). Nou ben ik geen arts, maar wat betreft de overlevingskansen na deze aanslag zie ik het donker in: Fight for your life (Judas Priest) kun je dan alleen maar meegeven. Wat er tot nog toe bekend is? Twee verdachten aangehouden: een zekere Kamil E. (Mucha: Kamil) en een 21-jarige inwoner van Rotterdam, die mogelijk al een mooie toekomst achter zich heeft liggen (No future – Blink 182). Benieuwd of en wanneer de daders voor de rechter mogen verschijnen en het Good morning judge (10CC) klinkt. Of het recht uiteindelijk zal zegevieren, de daders hun straf krijgen en ondervinden What jail is like (Afghan Whigs)? Indien er opdrachtgevers uit de georganiseerde misdaad achter deze moordaanslag zitten, dan zal hun reactie vast luiden: fuck ‘em and Their Law (The Prodigy).

Wat vroeger een eerbaar beroep was – werkzaam zijn in de vrije nieuwsgaring – daar ligt deze beroepsgroep tegenwoordig (letterlijk!) onder vuur. Je zou er huiverig voor kunnen worden om je brood in de journalistiek te willen verdienen of in ieder geval enige aarzeling (Hesitate) kunnen hebben om (Desperate) Journalist te worden. Uiteraard is deze moordpoging ‘gefundenes Fressen‘ voor de roddelbladen, die als het equivalent van de Engelse Sunday papers (Joe Jackson) weer stevig zullen uitpakken met dit nieuws. En waarmee zou je dit stukje anders kunnen afsluiten dan met Evil Superstars? It’s a sad sad planet, indeed.

DJ 45Frank

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s