Island – Yesterday Park

Na hun debuutalbum Feels Like Air (2018) is Island terug met een opvolger. Op Yesterday Park kijkt de band (muzikaal) terug op de hun eigen ontwikkeling in de (indie)pop. Dat hebben meer bands gedaan en dat kan zowel goed als slecht uitpakken. Welnu, bij Island pakt het heel goed uit. Yesterday Park is een gevarieerd album waarop Island laat horen na hun debuutalbum een mooie stap voorwaarts te hebben gemaakt. Yesterday Park klinkt zonder meer volwassener en is complexer.

Door: Ronald Houtman

Bij de productie van Yesterday Park heeft de band de hulp ingeroepen van Mikko Gordon (Arcade Fire) en Thom Yorke (Radiohead). De heren hebben het album mede gemaakt wat het is: een vleugje nostalgie en een vleugje modernisme, fraai verpakt in afwisselend mooie melodielijnen (Young Days) en pakkende beats (Octopus en We Used To Talk). Het is een combinatie die voor de Londense band prima werkt. Voor zie ze nog kent, de stijl en het geluid van Island heeft wel wat weg van Morning Parade, maar dan verder geëvolueerd. In andere nummers is duidelijk de invloed van Thom Yorke te horen, zoals in My Brother, dat wat dromerig begint, maar naar een fraaie climax toewerkt. Ook het korte, volledig instrumentale Yesterday Park, zou niet misstaan op een Radiohead album.

De stem van frontman Rollo Doherty ligt lekker in het gehoor en gaat eigenlijk nergens vervelen. Soms is het iets steviger (verwacht geen rock of punk), zoals in Everyone’s The Same en We Used To Talk, dan weer gevoelig zoals in When I Gave You My Heart.

Het is de afwisseling van de nummers en sferen die de band neerzet die het album gewoon goed maken. Zeker bij de eerste keren luisteren is het steeds even een verrassing hoe het volgende nummer klinkt. Dit concept is bij de eerste zeven (!) nummers prima doorgevoerd. Denk je na het openingsnummer Octopus de sfeer te hebben gevangen, dan wordt je zeker verrast door de tweede song (Everyone’s The Same). Het bewijst de veelzijdigheid van deze zeer getalenteerde band.

Het lijkt een kwestie van tijd voordat het grote publiek Island leert kennen en zal omarmen. Hou dus de concertagenda’s en festival line-ups in de gaten. Tot die tijd: genieten van dit fraaie album.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s