81355 – This Time I’ll Be of Use

Welgeteld 11 seconden krijg je rust, voordat rapper Sirius Blvck je oren aanvalt met een stroom van woorden. Nog voor je hiervan bent bekomen klinken hoopvolle, maar onheilspellende rinkelende bellen en word je belaagd met dreunende 808’s. Ondertussen worden de rappers van 81355 in de bijbehorende muziekvideo bedolven en levend begraven…

Door: Mats Burgering

81355 (uitgesproken als bless) neemt je met hun debuutalbum This Time I’ll be of Use mee op een reis door claustrofobische nachtmerries afgewisseld met bovenaardse dagdromen. De rapgroep bestaat uit Sirius Blvck, Oreo Jones en David ‘Moose’ Adamson. Allemaal afkomstig uit Indianapolis, de hoofdstad van de staat Indiana waar nog maar amper rappers doorgebroken zijn tot het nationale podium. Het experimentele raptrio werd eerder dit jaar getekend door het label 37d03d van Justin Vernon (frontman van Bon Iver) en Aaron Dessner (gitarist van The National).

Dat 81355 wat experimenteler is dan gemiddeld, hoor je vanaf het tweede nummer echt. De typische rap-808’s worden af en toe ingewisseld door basgitaar en de hooks worden ingevuld met euforisch gezang, dat vanuit de hemel lijkt te komen. Dit pakt niet altijd goed uit, zoals bij het wat klagende gezang in The Void of in de interlude Purple, waarin door elkaar heen lopende beats voor verwarring zorgen. Wat mij betreft een mislukt experiment dat beter geschrapt had kunnen worden.

Toch levert de creativiteit van het raptrio vooral veel hoogtepunten op. Zoals eerder vernoemd, begint het album goed met de single Capstone. Met dreunende 808’s en de melodische en technische flows van Sirius Blvck en Oreo Jones, wordt de beat goed ingevuld en omgetoverd tot een hard rakende opener. Op het vierde nummer Maroon wisselen Sirius Blvck en Oreo Jones elkaar af en proberen zij elkaar te overtreffen in 4 bars; de chemie spat ervan af. De tweestrijd wordt alleen af en toe onderbroken door hemels gezang.

Het album eindigt met het in alles opvallende nummer Through a Portal. De rappers beginnen energiek met alarmerende claxons op de achtergrond totdat het tempo plots compleet veranderd. We gaan als het ware Through a Portal omdat de track transformeert in een rustig indie-rock nummer waarin 81355 je toezingt en het klinkt als een outro van een film.

Tijdens de hoogtepunten op This Time I’ll Be of Use zorgt 81355 ervoor dat hiphopliefhebbers het hoofd enthousiast mee kunnen knikken op de flows van de rappers. Al zie ik het raptrio met dit album niet direct doorbreken, getuigt dit mooie debuutalbum zeker van potentie. De rappers tonen hun vaardigheid en doen dit over innovatieve beats. Ze laten mij dan ook vooral achter met de gedachte: Ik wil meer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s