Cultcassette na veertig jaar opnieuw uitgebracht

Het klinkt als een verhaal dat te mooi is om waar te zijn. Je maakt in 1982 met je bandje een demo en die wordt in kleine kring verspreid en naar zalen gestuurd. Einde verhaal. Tot het veertig jaar later wordt ontdekt. Marco van Dalfsen archiveert demo-cassettes uit een ver verleden en geeft er aandacht aan onder de naam Diggin’ Demos. „Het is mijn missie om alle Nederlandse demotapes te vinden, te archiveren en te onderzoeken. Zo wil ik voorkomen dat dit cultureel erfgoed verdwijnt”, legt Van Dalfsen uit.

In die zoektocht stuit hij soms op dingen waarvan het moeilijk te geloven is dat het nooit een bredere bekendheid heeft gekregen. Zo vond hij Work, van de Amsterdamse band Electric Party. De bands kreeg in 1982 een TR-808 drumcomputer in handen en maakte er licht experimentele maar bovenal funky synthpop met stevige baspartijen mee. Het resultaat klinkt zo ergens tussen Fad Gadget, Chakk, Minimal Compact, Nasmak en het Rotterdams Kiem in. Typische stemmige jaren tachtig klanken dus.

Gefascineerd door het verhaal en onder de indruk van de kwaliteit van de muziek is Van Dalfsen op zoek gegaan naar de originele bandleden.

En zo gebeurt het dat bijna veertig jaar na het uitbrengen van een demo-tape, jouw werk wordt opgegraven uit een archief en opnieuw wordt uitgegeven. Diggin’ Demos brengt Work uit op cassette in een gelimiteerde oplage, met digitaal een stapel bonusliedjes en een fanzine waarin het verhaal over de band uit de doeken wordt gedaan. De cassette is vanaf 17 mei te bestellen bij Diggin’ Demos.

En daarnaast verschijnt er ook werk van Electric Party op vinyl. Het Amsterdamse Knekelhuis label brengt een compilatie uit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s