Israel Nash – Topaz

Alle mensen zijn veelzijdig. Die boodschap geeft Israel Nash ons bij het verschijnen van zijn album Topaz. Neem nu Isreal Nash zelf. Ze noemen hem een hippie die veel van zijn tijd in zijn eentje doorbrengt in de heuvels van Texas, zittend op de veranda van zijn huis, met uitzicht op inspirerende vergezichten. Tegelijk is hij politicoloog, studeerde aan de University of Missouri. En als wetenschapper heeft hij zo nu en dan ook behoefte aan contact met mensen, woonde jaren in New York. Die hippie heeft dus ook andere kanten.

In Texas bouwde Nash een studio en heeft daar een jaar lang gebouwd aan zijn nieuwe album. Veelal in zijn eentje, profiterend van de nabijheid van die studio, zodat hij ideeën zodra ze opkwamen, vast kon leggen. Maar hij haalde ook lokale muzikanten naar zijn toevluchtsoord. En zo ontstond dus dit veelkleurig album waar je moeilijk één plakker op kunt duwen. Het is net zo veelzijdig als de persoon die de liedjes schreef, net zo veelzijdig als al die mensen die er aan meewerkten. Blazers, gospelachtige koortjes, percussie, pedalsteel gitaren: Nash’ zijn muziek is zo Amerikaans als het maar kan. Zij wringende stem geeft het album af en toe een Niel Young-kleurtje. Canyonheart lijkt haast een vriendelijk knikje naar die oude meester. En tegelijk stroomt er ook soul- en gospelbloed door de aderen van de politicoloog. Dat hoor je terug in Down In The Country bijvoorbeeld – waarin zijn stem ineens een rauw Otis Redding-randje heeft – of het smachtende liedje Stay waarin Nash stevig uitpakt met een podium vol muzikanten uitlopend in een vlammende gitaarsolo.

Geen van de liedjes op Topaz heeft een duidelijke identiteit, en is een mix van decennia aan muziekstijlen. Blues, gospel, soul, folk, americana; het zit er allemaal in en de ene keer slaat de balans net iets meer door naar het een en dan naar het ander. Dat maakt Topaz een heel aardig album voor liefhebbers van Amerikaanse pop die met de voeten in de traditie staat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s