Sivert Høyem – Roses of Neurosis

Het laatste album van Sivert Høyem Lioness dateert alweer van vijf jaar geleden. Het is niet alsof de Noorse bariton in de tussenliggende periode stil heeft gezeten. In 2018 kwam het tot een wederopstanding van Madrugada, de band waarmee hij bekendheid verwierf. Christer Knutsen en Cato Thomassen namen hierbij het gitaarwerk over van de in 2007 veel te jong overleden Robert Buras. In 2019 resulteerde dit in een grotendeels uitverkochte tour door Europa ter gelegenheid van het twintig jarig bestaan van succesalbum The Industrial Silence.

Door: Ronald Klootwijk

Nu pakt Høyem weer de solo-draad op met een nieuwe ep. Op Roses of Neurosis wordt de luisteraar meteen verrast. Horen wij daar blazers? Jawel, op opener Safe Return flirt Høyem openlijk met jazz en dat doet hij meer dan geslaagd. Het nummer kabbelt als een rustig stromend riviertje voort en wordt gedragen door zijn bezwerende zang.

Run Away is  een prachtige melodieuze en romantische ballad inclusief gitaarsolo en een mooie fade-out. Een terecht gekozen single.

Zijn zwak voor Leonard Cohen heeft de Noor nooit onder stoelen of banken gestoken en dat is terug te horen in het melancholische en meeslepende nummer Archeduke.

Afsluiter van de EP is Devotional waarop de voorliefde voor de eighties en dan met name Bryan Ferry (Roxy Music) terug te horen is. Aan dit nummer wordt meegewerkt door de in Noorwegen bekende jazz trompettist Nils Petter Molvær.

Roses of Neurosis is een prachtige EP vol romantiek die als een warm winterdekentje aanvoelt. Het kan bijna geen toeval zijn dat deze rond Valentijnsdag uitkomt, getuige ook de titel en het artwork. Zelfs degenen die de duisternis van Madrugada in het solowerk van Høyem missen, moeten deze EP kunnen waarderen, desnoods met een kaarsje minder op tafel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s