Fixkes – IV

Het laatste album van het uit Stabroek (B) afkomstige Fixkes, Weeral Halfacht, dateert alweer van 2014. Op de vierde langspeler, die de toepasselijke titel IV heeft gekregen, lijkt het erop dat Sam Volkenborgh en co in een tijdmachine naar de nineties gestapt zijn. Neem nu Dardennen, een aanstekelijk hiphop-nummer waarop oldskool gescratcht wordt. En gezongen over hout hakken en bosmaaiers. Je ziet de virtuele handjes van het publiek zwaaien op een festivalweide bij dit nummer.

Tekst: Ronald Klootwijk

Bij het beluisteren van Allereerste Keer komt de vergelijking met de band Cake bovendrijven. Ironisch genoeg zingt Volkenborgh in het daaropvolgende vrolijke lied Frank Sinatra van Cake dat hij een vrouw wil die van die twee dingen houdt: onduidelijk is het of hij met die tweede de lekkernij of band bedoelt. Aangezien de liederen van onze zuiderburen tekstueel immer doorspekt zijn met humor, zou de betekenis dubbel kunnen zijn. Nineties-referentie waar we aan moeten denken bij dit nummer: Brimful of Asha van Cornershop.

In het nummer Hoboken gaan de heren met orgel en al de kant van Weezer op, zonder gedateerd te klinken. Frank Sinatra van Cake 2 verraadt vervolgens dat Volkenborgh twintig minuten later op de plaat nog steeds fantaseert over een vrouw die van Cake én Sinatra houdt.

Het goede nieuws voor Volkenborgh is dat IV met opgeheven hoofd mee terug kan worden genomen in de tijdmachine naar 2020, want Fixkes heeft met IV gewoon een puik album afgeleverd dat ook nu het beluisteren waard is. In het Vlaams Nederlands hè…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s