Savoy Brown – Ain’t Done Yet

Zo op z’n tijd kan ik ongelooflijk genieten van bluesrock. Wanneer een van de pioniers van dit genre dus weer eens een album uitbrengt dan luister ik daar graag naar. Savoy Brown werd opgericht in 1965 en All Gone Wrong is het 41ste (!) album. Founding father, Kim Simmonds zegt erover dat het voortborduurt op de stijl die de band de afgelopen tien jaar heeft laten horen, maar dat de nummers meer gelaagd zijn. Hoe dan, vraag je je dan al snel af, want hoeveel lagen kan je tenslotte met drie muzikanten aanbrengen? Het geheim schuilt in het opnameproces en in het diverse gitaarspel van Simmonds, de retestrakke baslijnen van Pat DeSalvo en dito drums van Garnet Grimm. Dat beiden inmiddels oudgedienden zijn bij Savoy Brown maakt dat het trio goed op elkaar is ingespeeld.

Niet alleen het gitaarspel van Simmonds is divers, dat zijn de nummers ook. Het titelnummer is een uptempo 12-bar bluesnummer. Jaguar Car herbergt een onweerstaanbaar riffje en hoewel harmonica prominent aanwezig is, heeft het mede door gitaarspel en zang van Simmonds ook wat weg van ZZ-TOP. Referenties zijn er overigens legio, denk bijvoorbeeld aan een bluesy Clapton of een rustige Popa Chubby.

Het album wordt geopend met het vlotte All Gone Wrong, met southern style half gezongen, half gesproken lyrics een dwingende backbone van bass en drums en gitaarsolo’s die in de plaats lijken te komen voor een refrein. Het wordt gevolgd door een relatief lang nummer, Devil’s Highway, waarop dus ook weer lekker veel ruimte is voor solo’s. River On The Rise en Rocking In Louisanna zijn geslaagde voorbeelden van roots die waarschijnlijk akoestisch zijn geschreven om later verder uit te werken in de vorm die ze uiteindelijk hebben gekregen. Op een nummer als Soho Girl is het moeilijk voor te stellen dat Simmonds een Welshman is en niet uit een van de zuidelijk staten van de VS komt. Het nummer is hoe dan ook een oorwurm, want de zich herhalende tekst schreeuwt erom om te worden meegezongen.

De kracht van dit album zit hem in de relaxte energie die ervan uitgaat en het feit dat de bandleden geen blues spelen, maar blues ademen, eten en drinken. All Gone Wrong werd opgenomen in Showplace Studios, van Ben Elliott. Behalve dat Savoy Brown er al talloze albums opnam, hebben de studio’s een rijke geschiedenis als het gaat om bluesrock muzikanten die er opnamen, zoals Keith Richards, Eric Clapton and Leslie West. Kort nadat Ain’t Done Yet gereedkwam overleed Ben Elliott. Daarom is het album, het laatste product van Showplace Studios, aan hem opgedragen. Ik kan me geen mooier monument voorstellen.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s