Avery Plains viert feestje in Vera

Avery Plains viert donderdag 30 juli een feestje in Vera. De lokale helden in Groningen spelen er onder corona-regels voor 45 mensen in klein comité, maar wel stijf uitverkocht, ter gelegenheid van het verschijnen van hun nieuwe album soOn.

Met een achtergrond in aansprekende bands als Moonlizards, Meindert Talma, Dandruff, en Benjamin B kan het viertal bogen op heel wat ervaring in het alternatieve circuit. Jurgen Veenstra, John Krol , Kay Tjassing en Michel Weber trappen hun nieuwe plaat af met een enorme pot teringherrie in Two Sad Wings, alsof Howrah het op z’n heupen heeft. Toch tapt Avery Plains uit een heel ander vaatje. Ja, ook hier komen dissonanten langs, maar die spelen een minder belangrijke rol, de akkoorden wringen niet voortdurend. In plaats daarvan zoekt de leadgitaar regelmatig de schurende rafelrandjes op van wat volgens de conventies hoort. Maar eist daarbij op bijna alle elf liedjes op de plaat voortdurend, maar dan ook echt voortdurend de hoofdrol op. Niet altijd even mooi klinkende effecten en een scheurende faser doen er soms geen goed aan. In dienst van het liedje? Nee, helaas lang niet altijd.

Evengoed is er omheen ook veel moois te ontdekken op de tweede volwaardige van Avery Plains. Prima liedjes met meeslepende melodieën, zoals slepend gespeeld A Song Of My Own Rising, waarin de leadzang ons zonder klaaglijk te worden wel een somber gemoed inprent. Blancmange Blancmange is een verontrustend nummer dat live in zijn stevige stormachtige crescendo’s ongetwijfeld kippenvel verwekkend is. Het refrein doet denken aan de beste momenten van ooit lokale helden uit het zuiden Suimasen. Knap werk! Hier, zo’n beetje midden in de plaat, zijn we toch op het sterkste moment van soOn aangeland. Ook Leaping for Throats komt, mede dankzij het kleine beetje schuurpapier op de stembanden en headbang tempo, lekker binnen.

Avery Plains belooft de fans in het hoge noorden dat ze hun nieuwe plaat nog een keer echt gaan vieren met elkaar, zodra iedereen er weer bij kan zijn. Daar kijken ze vast naar uit en intussen kunnen ze thuis oefenen om het refrein van We Are The Crippled Kind te kunnen meebrullen. Wordt vast leuk!

De plaat is vanaf 31 juli verkrijgbaar en is uitgebracht door Flat Plastics.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s