Jenny Beth – To Love Is To Live

Aantrekken en afstoten. Het hoort bij het spel rond ontluikende liefde en het is wat Jehnny Beth naar harte lust doet op haar eerste soloplaat. Op de hoes zien we haar afgebeeld. Kwetsbaar, naakt. Maar in steen gehouwen; je kunt het ijskoude witte marmer bijna voelen. Maar waarom zien we dan toch die tattoos op haar arm? Of is hier een vandaal met een stift bezig geweest?

To Love Is To Live toont ons de leider van Savages, belicht van alle kanten. Kil en keihard in een nummer als The Man en kil industrieel elektronisch in bijvoorbeeld als Innocence dat voor het contrast dan weer een warmbloedig refrein heeft. In openingsnummer I Am begint het surrealistisch, alsof we in een horrorfilm zijn beland. Afsluiter Human heeft bombastische momenten. En warm en gevoelig is Beth in nummers als Heroine, The Rooms en The French Countryside. Soms is haar stem bijna onherkenbaar vervormd of ver in het rood overstuurd. Op gevoelige momenten is het alsof de resolutie van het beeld sterk wordt opgevoerd, en je elke nuance, elke porie in Beths huid kunt zien. Dan klinkt de mens achter de artiest ten volle door.

Het contrast tussen afstoten en aantrekken is geen moment sterker dan bIj de afsluiting van How Could You, een duet met Idles-voorman Joe Talbot dat in totale chaos en noise eindigt. Even krijgen we een adempauze en zijn er een paar seconden stilte. En volgt The French Countryside, een ballade met een piano in de hoofdrol waarin Jehnny Beth fijngevoelig met veel emotie zingt, naar een open einde, zoals dat gaat in de liefde en het leven.

To Love Is To Live is een boeiend album, een erg goed klinkende interessante luistertrip met een enkel muzikaal hoogtepunt zoals Heroine. Jehnny Beth heeft de lat hoog gelegd voor zichzelf op haar eerste soloalbum, en schiet misschien wat door in de jacht naar perfectie en diepgang. Het is zodoende niet een werk dat je even ter ontspanning opzet. Je moet er echt even voor gaan zitten en het tot je nemen. Maar dan krijg je wel een schaamteloze inkijk in de belevingswereld van een indrukwekkende artiest wiens reis pas lijkt te beginnen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s