Hanni El Khatib – Flight

Hanni El Khatib groeide op een skateboard op in Los Angeles. Hij stamt af van een Palestijnse vader en een moeder uit de Filipijnen. Eclectisch is zijn middle name. Dat hoor je terug in de platen van de songwriter. In 2017 kwam Savage Times uit en dat was een plaat als een toverbal: elk liedje weer een nieuwe stijl, een nieuwe sfeer, nieuwe invloeden. Van r&b naar vette disco tot en met garagerock. Per definitie dus ook een plaat die niet iedereen voortdurend bekoort, maar wel met voor iedereen een paar juweeltjes van liedjes. Voor mij bijvoorbeeld de danskraker Paralyzed.

Het is 2020 en tijd voor een vervolg van de avontuurlijke reis van Hanni El Khatib. Flight heet de nieuwe plaat en daarop vind je 13 liedjes die in net iets meer dan een half uur langs vliegen. Nog altijd kenmerkt de veelzijdigheid het werk van de singer songwriter. Maar deze keer is het veel electronischer dan tot nu toe. Vette synthsounds, samples en beats kleuren de plaat en alleen nog sporadisch zijn er liedjes met drums, bas en gitaar. Alsof El Khatib Ableton heeft ontdekt als nieuw instrument en thuis achter zijn computer los is gegaan.

Maakt dat deze plaat minder leuk dan het voorgaande werk? Nee, allerminst. De fragmentarische aanpak past prima in een elektronisch jasje. Bovendien is de sound nu meer cohorent. Maar niet te veel, het is opnieuw een caleidoscopische trip, voelt aan als een collage. De plaat doet denken aan Enon, die band die scherpe indierock afwisselde met electro. En Guided By Voices, omdat de nummers veelal kort zijn en schetsen lijken te zijn, of uit de hand gelopen experimenten met toffe sounds. Het heeft dezelfde knotsgekke inslag. Maar net als bij Guided By Voices levert dat bij vlagen orgastisch mooie momenten op. En nog horen we af en toe de r&b-achtergrond terug, die hem ooit een samenwerking met Dan Auerbach opleverde: Harlow bijvoorbeeld is een liedje waar de blues vanaf spat. El Khatib is een begenadigd componist die ook op deze plaat weer een paar prachtige deuntjes op zijn naam schrijft.

Heerlijke hoes trouwens.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s