Nic Offer van !!!: ’Liever Legit dan full of shit’

Vanaf de eerste seconde van het optreden staat de boomlange blikvanger van !!! uit Brooklyn wild te dansen, alsof zijn leven ervan af hangt. Schaars gekleed, tè strakke korte broek, tè strak kleurrijk overhemd. Krullenbol Nic Offer duikt weer de zaal in en flirt en kirt, schuurt tegen mensen aan en kijkt een enkeling diep in de ogen en brult ze recht in het gezicht. Ja, hij heeft iets met veel knoflook gegeten. Een knoopje op buikhoogte redt het niet en onthult een bol buikje dat prompt uitsteekt op het voor het overige gepeesde lichaam. Kent deze man dan geen enkele schaamte?

Offer grinnikt bij de vraag of er twee personages zijn: één op het podium, en de rustige man die hier nu in een Amsterdams café zit en nipt aan een kopje espresso. „Slash zegt daarover dat een artiest iemand is op het kruispunt tussen wie hij echt is en wie hij graag wil zijn. Die combinatie is wat een rockster tot een unieke persoonlijkheid maakt. Op het podium gedraag ik mij wel heel anders, met veel energie. Toch ben ik dat zelf hoor, die stuiterbal op het podium. Ik ervaar het niet als een radicaal andere persoon. Er gaat dus ook geen schakelaar om op het moment dat ik het podium op stap. Ik ben het, gecombineerd met die jongen die toen hij tien jaar oud was air-gitaar speelde voor de spiegel. Ja, ik ben een clown en probeer ook een beetje als mijn helden – Iggy bijvoorbeeld – te zijn.”

„Daar komt bij dat ik zelf aangetrokken word tot shows die uitstralen dat we van het moment moeten genieten. In de jaren negentig had je grungebands die uitstraalden alsof het ze allemaal niks interesseerde en het liefst zo snel mogelijk weer thuis op de bank wilden gaan liggen. Wij zijn meer van de gedachte dat het leven snel voorbijgaat en dat je het moet vieren als het kan. Daarnaast probeer ik op het podium alle aandacht naar mij toe te trekken en ervoor te zorgen dat iedereen zijn beslommeringen even vergeet, even alleen maar hier is. Dit is het moment, dit is wat we doen. Seize the moment!”

!!! (spreek uit als chk chk chk) bracht onlangs het album Wallop uit. De plaat is meer dan ooit een grabbelton aan stijlen die uiteenlopen van experimentele punkfunk tot disco. De band ontstond ruim 20 jaar geleden in Sacramento letterlijk uit de samensmelting van een punk- en een disco-coverband. Zou het iets zijn om dat te combineren? Ze probeerden het een avondje in een oefenruimte en bam, het werkte, vertelt Offer. Sindsdien produceert de band in gestaag tempo nieuw werk en probeert daarin steeds weer grensverleggend te zijn.

Energie
De muziek is te uitgesproken voor een groot publiek en dus verkeert !!! na al die jaren nog steeds in het clubcircuit. Offer deert dat niet. Hij kijkt om zich heen in de Amsterdamse kroeg en zegt met een charmante glimlach ’en kijk, na 23 jaar ben ik hier’. Overal waar de band komt, kan het rekenen op een vaste schare fans die weten dat !!! live een sensatie is. Nog steeds, al is Offer ook de jongste niet meer. Hoe houdt hij het vol om avond aan avond wild dansend de clown uit te hangen? „Ahh, welbeschouwd is het maar een uur op een dag hè. Ik kan bij wijze van spreken de rest van de dag slaapwandelend doorbrengen, als ik maar wakker word op het moment dat ik op moet. En het lukt altijd weer om dan die energie aan te boren, omdat er iets gebeurt tussen de band en het publiek zodra je het podium opstapt. En ik voel verantwoordelijkheid voor de mensen in de zaal. Je wilt niet meemaken dat je het er bij laat zitten omdat in een zaal maar pakweg tien man staat, en er iemand na afloop komt vertellen dat ze helemaal uit Milaan zijn komen vliegen om je te zien.”

Bij de optredens is Offer door zijn energieke en niets verhullende aanwezigheid onomstreden het middelpunt. Evenzeer schaamteloos is de presentatie van Offer op de hoes van het album Shake The Shudder (2017) met daarop een foto gemaakt tijdens een concert waarop zijn gezicht midden in een wilde beweging volledig is vervormd. „Dat beeld is inderdaad grotesk. Ik ben niet bang om die kant van mijzelf te tonen. Het is eerlijk en daar hou ik wel van. Die eerlijkheid is ook wat we met onze liveshows proberen te bereiken: we hebben onze muziek en zoeken heel direct een connectie met het publiek. Het moet bijna tastbaar zijn, je moet het kunnen voelen. Die hoes is een poging die twee dingen – de muziek en de energie van de liveshows – samen te brengen.”

Geloofwaardigheid
Nic Offer en zijn band hechten grote waarde aan geloofwaardigheid. Omdat zij dansmuziek maken, hebben ze altijd in de verdachte (commerciële) hoek gestaan. Het nummer Serbia Drums op Wallop gaat daarop in. ’We wrote every single note and chord of every single song. Lived through every stupid argument about bein’ legit’, zingt Offer. Is dit grappig bedoeld of heeft het een serieuze lading? „Legit is een term die veel viel in de punkdagen. Daarmee wordt bedoeld of je wel aan de goede kant staat. Of je wel geloofwaardig bent en het eerlijk is wat je doet. Laat je je bijvoorbeeld leiden in je creatieve uitingen omdat er geld op tafel moet komen, dan ben je dus niet meer ’legit’. Die tekst in Serbia Drums drukt uit dat we aan de ene kant dat debat moe zijn, maar het ons aan de andere kant heeft gemaakt tot wat we nu zijn. Wij komen uit de punktijd en hebben die discussies intens gevoerd. Daarentegen ken ik artiesten die zich hier nog nooit mee hebben beziggehouden. Ik vind het waardevol het er wel over te hebben. De tekst is dus deels grappig bedoeld maar heeft ook een serieuze lading.”

Het verhaal van de kat op Wallop

Nic Offer heeft iets met katten. Rond de release van Wallop is dat goed te merken. Allereerst door een wedstrijd die de band op Twitter uitschrijft waarbij de band fans vraagt foto’s van hun katten toe te sturen. De beste foto komt terecht op het hoesje van een nieuw uit te brengen single. Hieronder de tweet waarin de winner bekend wordt gemaakt.

Daarnaast zien we op de hoes van Wallop een onscherpe en raar gekleurde afbeelding van een kat. De foto is met een flitser gemaakt, waardoor de ogen van de kat wel koplampen van een auto lijken te zijn.

Nic Offer vertelt dat hij die foto zelf heeft gemaakt. „Ja, ik ben nogal een kattenliefhebber. Ik had er ooit drie, maar die zijn helaas allemaal dood. Nu heb ik een kitten en het is net een hond; altijd in de buurt als ik aan het werk ben. Die kat staat op de foto. Een appartement naast mijn huis in Brooklyn kwam op een gegeven moment leeg te staan. Ik wist een geheime gang om in dat huis te komen. Toen ik dat een keer deed, volgde de kitten mij en het was een fantastisch moment voor hem. Tot dan toe kende hij alleen mijn huis. En opeens ging er een hele nieuwe wereld voor ’m open. Hij was daar dus aan het rondrennen en alles aan het verkennen. Ik heb er toen een foto van gemaakt, tegen de raar gekleurde muren in het dat huis. Ik vond het een mooi idee dat je zo enthousiast kunt worden van het ontdekken van een nieuwe wereld en hoopte dat dat idee ook een beetje onze nieuwe plaat zou representeren. En omdat hij altijd in de buurt is, is hij dus ook bij het schrijven van een groot deel van de nummers op de plaat betrokken geweest. Dus leek het me eigenlijk ook niet meer dan billijk dat hij erop zou staan.”

Kijk, hier is de kat van Nic Offer in een filmpje!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s