Gengahr – Sanctuary

Je kunt je afvragen of je als ambitieuze band wel blij moet zijn met de belangstelling van een beroemde collega die je wel wil helpen bij het produceren. Natuurlijk is het verleidelijk om met ze in zee te gaan hopende op extra aandacht voor je muziek omdat die ene persoon erbij betrokken is. Een welkome kruiwagen om je loopbaan een zetje te geven. Maar daar tegenover staat het risico op verlies aan eigen identiteit. Er zijn immers van die producers die erg hun eigen stempel drukken op het eindproduct; dat je aan verschillende platen van totaal verschillende bands kunt horen wie er achter de knoppen heeft gezeten. Misschien is dat gevaar nog wel groter als een muzikant eens een uitstapje maakt en een plaat van een nieuwe act produceert. Is die in staat zijn eigen inbreng een beetje te beteugelen?

Het zijn gedachten die onvermijdelijk opkomen als je luistert naar Sanctuary van Gengahr, hun derde release. De Noord-Londense band is namelijk geholpen door Bombay Bicycle Clubs Jack Steadman, een vriend van de leden van Gengahr (vernoemd naar een Pokémon karakter). En dat dit is te horen, is een Brits understatement. Het is pop pur sang met melodieuze koortjes die klinken alsof de Bombay’s zelf achter de microfoon staan. Door de plaat heen komen voortdurend herkenningspunten langs die de invloed van Steadman duiden. Hoor maar eens de start van Soaking in Formula.

Is dat erg? Nou, op het moment dat de come-backplaat van Bombay Bicycle Club – the real thing – in de winkels ligt en een beetje teleurstelt als het gaat om explosiviteit, is deze plaat misschien wel meer Bombay Bicycle Club dan het origineel en dus buitengewoon welkom. Sanctuary is een lekkere popplaat met verslavende liedjes, prachtig geproduceerd met naast veel symfonische earcandy toch voldoende pit (Een nummer als Icarus doet zelfs aan het springerige van Foals denken). Blind aan te schaffen door Bombay Bicycle Club-fans die terugverlangen naar hun begindagen. Of liefhebbers van Britse hedendaagse artrock a la Dutch Uncles en Everything Everything.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s