Het mysterie van de plaat in de kluis van Capitol

Op een donkere avond in 1998 ontmoeten managers van de machtige platenmaatschappij Capitol elkaar op het hoofdkantoor in Los Angeles. Er valt een vloek en de beslissing wordt genomen deze band voor eens en voor altijd een lesje te leren. De tapes van de zojuist afgeronde opnamen van Menthol’s Danger: Rock Science! gaan de kluis in om er nooit meer uit te komen.

In 1995 pikte een muziekliefhebber een opvallend strak vormgegeven hoesje met rare kleuren uit de bakken van Plato in Rotterdam. Wat hij hoorde was een prettige frisse wind tussen al die grunge van povere kwaliteit uit die dagen. De cd Menthol van Menthol geldt sindsdien in een kleine Rotterdamse vriendenkring een monument voor zijn tijd.

undefined

De band uit Chicago produceert op deze plaat een heerlijk klinkende hoekige new wave rock met nummers die slim in elkaar steken en vooral de briljante teksten vallen op. Het is muziek die blijft groeien. De briljante en overduidelijk kostbare productie helpt een handje mee.

Capitol pikte de band begin jaren negentig op toen zij nog onder de naam Mother opereerden. Voor het drietal leek een grote toekomst in het vooruitzicht en daar moeten ze al over hebben gedroomd. Het debuut bij Capitol van Menthol bereikte niet het grote publiek. Onterecht. De platenmaatschappij bleef er toch brood in zien en spaarde kosten nog moeite bij het maken van de opvolger.

In 1998 waren de opnamen voor ‘Danger: Rock Science!’ klaar. Slechts twee nummers zagen ooit het daglicht. Kortstondig waren die te vinden op de website van Capitol en mochten fans ze downloaden. Die glimp van het totaal doet vermoeden dat de tweede plaat zich in alle opzichten zou kunnen meten met de voorganger. Twee catchy nummers met misschien wat meer elektro-invloeden dan voorheen, maar met diezelfde gitaargedreven vette sound.

Capitol heeft de plaat nooit uitgebracht en Menthol een stille dood laten sterven. Waarschijnlijk vond de platenmaatschappij de plaat te zeer gebaseerd op invloeden uit de jaren tachtig; te veel elektroclash, te eigenzinnig, te weinig commerciële potentie. Het blijft giswerk.

De strijd om de tapes draaide uit op een bitter conflict. De band, nog vervuld van dromen van de grote doorbraak, heeft jaren lang onderhandeld met Capitol om de opnamen toch uit te brengen. In een uiterste poging is nog geprobeerd de tapes aan te kopen. Maar Capitol weigerde mordicus.

De patstelling waarin Menthol terecht kwam is niet uniek in de muziekgeschiedenis. Nada Surf heeft hetzelfde meegemaakt rond het verschijnen van The Proximity Effect, de opvolger van hun succesvolle debuut High/Low. Matthew Caws en zijn maten slaagden er echter wel in na jaren getouwtrek met hun platenmaatschappij de plaat toch uitgebracht te krijgen.

Menthol was dat niet gegeven. Uit pure frustratie is de band in 2002 op eigen kosten de studio ingedoken om de plaat overnieuw op te nemen. Het tragische is dat het resultaat teleurstelt. Dat voor de opnamen slechts een fractie van het budget voor het origineel beschikbaar was, is jammer genoeg ook te horen. En wellicht schoten ze uit nijd door in eigenzinnigheid en melige parodieën van de sound uit de jaren tachtig.

‘Danger Rock Science’ kwam in 2002 uit op Hidden Agenda Records en werd opnieuw, maar nu toch terecht, door alles en iedereen over het hoofd gezien. Methol heeft nog tot 2008 af en toe in kleine zaaltjes opgetreden. In 2004 brachten ze nog een weinig indrukwekkend singletje uit getiteld My Name Is Techno. Sindsdien is het angstig stil.

Menthol, anno 1995

Resteert nieuwsgierigheid naar hoe die plaat in de kluis van Capitol klinkt. De twee nummers die de platenmaatschappij ooit op de website vrijgaf, biedt vergelijkingsmateriaal en bewijs voor de stelling dat de opnamen in de kluis veel beter zijn dan wat de band naar buiten bracht. Had dat wel de gedroomde doorbraak kunnen brengen? Een ding is zeker: ook Capitol sneed zich hiermee in de vingers. Want Menthol voelde de tijdsgeest goed aan: jaren later raakten invloeden uit de jaren tachtig en elektro weer volop in zwang en bracht een boel bandjes commercieel succes.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s