Ruben Hoeke Band – All Saints

Na Sonic Revolver uit 2016 waarop Ruben Hoeke Band een nieuw geluid liet horen, verscheen vorig jaar een dubbelalbum met liveopnamen. Met All Saints komt de teller op album nummer zes. Daarmee gaan Ruben Hoeke en consorten verder op de weg die ze met Sonic Revolver insloegen. All Saints is een hardrockalbum pur sang. 

Beukende drums, een vette bas als ruggengraat, scheurende gitaren – in overdrive tijdens de veelvuldige solo’s – en licht schorre zang van Lucas Pruim, die ook de teksten voor zijn rekening nam, maken dat de nummers als rockklassiekers klinken. Samen met Hoeke, die verantwoordelijk is voor het muzikale arrangement en het album zelf produceerde, vormt Pruim een goed geolied schrijversduo. Zowel geluid als vormgeving van de langspeler zijn dik in orde. Het cd-boekje bevat behalve stemmige zwartwit-foto’s de teksten van de tien nummers, met uitzondering van het nummer waarmee het album wordt afgesloten, de U2-cover Love Is Blindness

De hardrock van Ruben Hoeke Band heeft een Westcoast sound uit de jaren-80 zoals we die kennen van Mötley Crüe, Guns n’Roses en Van Halen. Die toon wordt direct gezet met de eerste drie nummers. Op Been A Long Time Coming is de blues weer even terug van weggeweest. Het nummer vormt een bruggetje naar de ballad Forafter Always waarna we naar het einde knallen met nog drie nummers onvervalste rock and roll om tenslotte te belanden bij eerdergenoemde cover. 

Covers zijn altijd tricky. Je moet ze naar je hand zetten zonder de ziel aan te tasten. Het is delicaat, de grens is dun en het gebied grijs. Vaak bepaalt niet de artiest maar de luisteraar of het experiment is geslaagd. Het kostte ons enige luisterbeurten, maar we zijn eruit. Ruben Hoeke Band is erin geslaagd om de popballad om te vormen in een bluesballad à la Gary Moore. De vier minuten durende kippenveltrekkende solo die het nummer tot ruim zeveneneenhalve minuut rekt heeft ons over de streep getrokken. Dat er nog een couplet zang volgt is eigenlijk overbodig. Je zou het nummer voor de solo alleen op repeat zetten. 

Een gedachte over “Ruben Hoeke Band – All Saints

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s