TV On The Radio – Seeds

Critici buitelen over elkaar om in de nieuwe plaat van TV On The Radio aanwijzingen te vinden van het verdriet van de band om het verlies van Gerard Smith, bassist en producer van hun platen. Smith bezweek in 2011 aan longkanker, enkele dagen na het verschijnen van Nine Types Of Light; de ingetogen plaat die genadeloos flopte.

Met Seeds pakt de band de draad weer op en slaat onder leiding van producer en gitaris Dave Sitek een weg in die niet door iedereen op prijs zal worden gesteld. TV On The Radio was toch de lieveling van de alternatieve indie uit Brooklyn. Misschien wel de meest eigenzinnige en creatieve vertegenwoordiger van al dat moois dat uit Williamsburg en omgeving komt. Seeds is een zeer toegankelijke rockplaat met een flinke dosis lekker klinkende electro. Een plaat met alle kenmerken van een TV On The Radio-product: de fabuleuze samenzang, prachtige harmonieën en akkoordenwisselingen, de sound. Maar de nummers ontbreken dat harde korstje waar je eerst even doorheen moet breken voor de schoonheid zich ten volle ontvouwt. Op Seeds zijn bijna alle songs voor directe consumptie geschikt. Met als hoogtepunt, of zo je wilt dieptepunt, het hoogst dansbare niemendalletje Right Now of de recht-toe-recht-aan rocker Lazerray. Daar tegenover staan volop prachtige songs als Careful You, Test Pilot en Happy Idiot.

Is Seeds dan een tegenvaller? Ach, het is maar hoe je het bekijkt. Als je TV On The Radio graag luisterde omdat je je daarmee kon onderscheiden van je huisgenoten die deze muziek maar te ingewikkeld vonden, dan is dat voordeel nu aan het vervliegen. Seeds is een uitstekende popplaat die de weg opent naar een groter publiek voor de New Yorkse band. Een band die met deze plaat afscheid neemt van het verleden, opkrabbelt na een gevoelig verlies en zaadjes plant met het oog op de toekomst.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s