Sebadoh

25 oktober 2013, Tivoli De Helling, Utrecht

Daar staat ‘ie dan. Nog voor het concert begint verkoopt hij in de hal zijn eigen t-shirts en komt alle bezoekers die iets van hem verlangen met gulle glimlach tegemoet. Lou Barlow mag een legende worden genoemd als een van de grondleggers van het indie-genre. Het is ook een muzikant waarmee het fijn identificeren is. Niet zo’n onbereikbare popster maar een sympathieke vent die uit bands wordt geflikkerd, wiens relaties stuk lopen, die voortmoddert maar nooit echt doorbreekt: winnaar van de miskend talent award. Ondertussen peurt hij uit al die ellende wel de mooiste liedjes.

Op het podium van Tivoli De Helling zien we plots een andere Lou Barlow. Spuug spuitend, de ene klassieke rockpose na de ander, met zijn handen maniakaal maaiend over de snaren van zijn bas en gitaren. Daar zie je het onwaarschijnlijke talent. En zijn gave voor het produceren van unieke sounds. Met een afgeragde 12-snarige Gretsch – waar hij er zes van gebruikt – slaat hij regelmatig de snaren achter de brug aan wat wringende harmonieën oplevert. En zijn felle aanslag op de bas zorgt voor een stuiterende ondergrond. Voor de techniekfans: Barlow en Loewenstein gebruiken een BB Bass Pre-amp voor dat zompige overstuurde basgeluid.

Na een afwezigheid van zo’n veertien jaar verscheen onlangs een nieuwe plaat van Sebadoh: Defend yourself. Met Bob D’Amico op drums. In Tivoli De Helling was voor het eerst in Nederland te zien waar dit trio voor staat.

Sebadoh leverde in Tivoli De Helling een dampende rockshow. Rauw en ongepolijst, strak en met veel energie. Zo’n anderhalf uur lang speelde Sebadoh volop oud werk, afgewisseld met wat Barlow steevast ‘een nieuw liedje’ noemde; een nummer van de jongste langspeler. Een set ook die het schizofrene karakter van de band goed weerspiegelde. Niet alleen hun sterk verschillende composities wisselden elkaar af, ook verruilden Barlow en Loewenstein meerdere keren bas en gitaar.

Het wisselen van instrumenten haalde de vaart uit het concert. Ook dat past bij Sebadoh dat de indruk geeft alsof ze bij je in de huiskamer op visite zijn en zich niks aantrekt van rockcoventies. Het concert begint zonder enige opsmuk, bijna alsof het drietal het publiek vriendelijk verzoekt of zij mogen beginnen. En tussendoor keuvelt de band wat met het publiek. Barlow legt uit dat hij wel lang haar heeft, maar geen hippie is en doceert aan een toehoorder in Pavement t-shirt waarom concerten van Sebadoh nogal aan de harde kant zijn. Een pluim daarom ook aan de dj’s van Tivoli die het concert passend afsloten met ‘Cut your hair’ van… jawel, Pavement.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s