Eén Banks maakt nog geen Interpol

Afgelopen vrijdag verscheen de selftitled van Muzz: een nieuw gezelschap met Interpol’s Paul Banks in de gelederen. Dat feit zal veel fans van Interpol nieuwsgierig hebben gemaakt. Misschien in de veronderstelling een plaat te ontdekken die niet ver van het repertoire van Interpol afstaat. De solo-uitingen van Banks hebben immers ook diezelfde sfeer en toon, ongeacht of het nu onder de naam Julian Planti of Banks is uitgebracht.

Die fans zullen teleurgesteld moeten vaststellen dat Muzz weinig overeenkomsten heeft met het werk van Paul Bank’s andere band. Oftewel, één Banks maakt nog geen Interpol. Ook al geeft zijn stem een bekende kleur aan de plaat. Maar daar blijft het dan ook zo’n beetje bij.

Muzz is een drietal met naast Banks Josh Kaufman – betrokken bij The National en The War on Drugs – en Matt Berrick die we kennen van The Walkmen en Fleet Foxes. En luisterend naar de debuutplaat van dit drietal kunnen we stellen dat kennelijk elk een duit in het zakje mag doen. De toon is overwegend ingetogen en heeft snufjes Amerikaans traditioneel in gitaarpartijen tot en met episodes waarin je The National terughoort. Red Western Sky bijvoorbeeld is een soort van pistache van een Interpol-achtig couplet met een refrein dat dankzij de toonzetting, blazers en de drumpartij aan The National is toe te schrijven. Toch ontstaat uit deze mengeling een van de betere nummers op de plaat.

Voorts verliezen de drie zich in oersaaie liedjes zoals Summer Love, Patchouli, Everything Like It Used To Be of Broken Tambourine.

Nog het dichts bij Interpol ligt misschien stuwend Knuckleduster, vooral door het opzwepende ritme en de aangenaam overstuurde gitaarpartij.

Muzz is géén plaat die fans van Interpol blind kunnen aanschaffen. De plaat heeft niets te maken met Paul Banks andere band en er valt maar mondjesmaat wat te genieten. Eerst maar eens luisteren voor de portemonnee te trekken, is het dringende advies.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s