Mystery Jets – A Billion Hearbeats

Teruggetrokken op hun eigen eilandje in de buurt van Londen waar ze kunnen wonen en werken heeft Mystery Jets er toch weer ruim drie jaar over gedaan om met een nieuwe plaat op de proppen te komen. Ook voorganger Curve of the Earth liet drie jaar op zich wachten, maar toen had de band nog een excuus omdat zij die tijd besteedden met het bouwen van een eigen studio in hun toevluchtsoord. Deze keer speelt de gezondheid van voorman Blaine Harrison een rol. Het uitbrengen van de plaat is vertraagd vanwege een spoedoperatie die hij moest ondergaan. En verder zal het maken van een barok geproduceerde rockplaat ook gewoon wat tijd vergen.

Lucy in the sky with diamonds, flitst er maar steeds door mijn hoofd als ik luister naar die weirde overgang naar het refrein in Pretty Drone, het tweede liedje op de nieuwe plaat van Mystery Jets. En dat mag eigenlijk ook weer niet verwonderlijk zijn, want opnieuw verkent Mystery Jets het landschap van de rock uit de jaren zeventig met psychedelische randjes. Gecombineerd met een goed gevoel voor popdeuntjes levert dat opnieuw een beluisterenswaardig resultaat op. Met een thema bovendien, want de band verwoord de onvrede die zij ervaren over de huidige politieke situatie en wat dat met mensen doet. Lunatics are reading bibles and buying guns…

Behalve dat Blaine Harrison en zijn vrienden het pad vervolgt waar ze drie jaar geleden waren gebleven, herbergt deze plaat ook verrassingen. History Has It’s Eyes On You is een door elektronica gedomineerde song waarin een ronkende bassynth een weg door de ruimte baant en de overige partijen eigenlijk ingetogen blijven. Endless City is dan we er een bloedmooie ballade. Hospital Radio is dan juist weer een hele directe vuistslag waarin de gitaren op de voorgrond gruizig zijn, zonder te veel atmosfeer. Al luisterend ontstaat juist de indruk dat het psychedelische wat naar de achtergrond verdwijnt in de sound van Mystery Jets. Het wordt verruild voor een rijke productie waarin de instrumenten wat meer naar de voorgrond mogen komen. En dan is het ineens meer poprock dan psychedelische seventees rock.

Blaine Harrison die tekent voor de liedjes en teksten heeft weer een meesterstukje afgeleverd. A Billion Heartbeats is een zeer veelzijdige plaat die prettig wegluistert.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s