Wire – Mind Hive

Veteranen Wire trappen hun nieuwe plaat af met een potsierlijk klinkende metalriff. Zanger Colin Newman scandeert daar zijn teksten overheen, statisch, als een robot. Mijn hemel, wat is er in ze gevaren?

Het is natuurlijk ook al wel heel erg lang geleden dat Wire met hun intellectuele linkse avant-garde muzikale collega’s lieten zien hoe het ook kan. Sindsdien hebben ze een hobbelige weg afgelegd met werk dat dan eens meer en dan eens minder uit de verf kwam. Met een hondstrouwe aanhang die ze door dik en dun steunde. Een betere periode heeft het Britse gezelschap de afgelopen jaren doorgemaakt – rond het veertig jarig jubileum. In hoog tempo verschenen nieuwe platen met de self titled Wire uit 2015 en Silver/Lead uit 2017 als relatieve hoogtepunten. Platen waarin Wire hun unieke sound laten horen maar verrassend toegankelijk uit de hoek kwam. Nu lijken ze weer even van het padje af.

De trendbreuk is nu eens dat Wire op Mind Hive worstelt om het niveau van de afgelopen werken te halen. Het is alsof Newman – vanuit Brighton werkend – zich wat forceert in het vinden van lekkere hooklijntjes en daarbij wat te ruw andere invloeden probeert te incorporeren. Of is het de invloed van de jongste telg in het gezelschap gitarist Matthew Simms die zich met meer eigentijdse inbreng laat gelden? Hij mag in intro’s opgeteld minuten vullen met feedback en ook dat lijkt eerder op armoede dan inspiratie te wijzen. Hoe dan ook, deze plaat telt te veel ondermaatse nummers met als dieptepunt spuuglelijk Oklahoma.

Alleen maar huilen dan, Mind Hive? Nee, Cactused lijkt wel een overblijver van de vorige platen en is een fijn nummer evenals bijna 8 minuten durend Hung waarin we gelukkig ook nog de donkere als een drone dreunende kant van de band horen. En Wire is uiteraard als altijd begaan met de wereld wat uitmondt in stevige teksten als in het luchthartig klinkend Off The Beach, dat beelden oproept van toeristen die genieten van de zon en lekker eten en drinken, en hun ogen sluiten voor minder gelukkigen; People lying, homeless dying.

Een gedachte over “Wire – Mind Hive

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s