Snobs over ontploffende dochters en the new weird 

Aangezien we er in een onbewaakt ogenblik langs waren gereden wist mijn dochter van de kermis in Rotterdam. Daar moesten we dus naartoe. Want, zo stelde ze met haar grootste blauwe ogen: “Anders ontplof ik.” Can’t argue with that.  
Hoewel ik al lang wist wat ik het allerleukste vond, namelijk dat mijn stoere kleine pre-puber het toch nog wel zo indrukwekkend vond, dat ze de hele middag mijn hand had vastgehouden, moest er bij thuiskomst natuurlijk wel even worden nabeschouwd. De achtbaan, waarvan de wat krakkemikkig aandoende constructie het nét even spannender had gemaakt; de reuzen zweefmolen (“hóóg joh!”) met het prachtige zicht op alles, die net niet snel genoeg was om haar blije gilletjes helemaal te stelen; een paarse constructie met een indrukwekkende scifi naam die, hoewel “supercool”, ons net even te lang for comfort in de centrifuge wierp.  
Wat wij voelden en ervaarden, komt eigenlijk ook terug in de Snob-o-Matic. Zo imiteert de kunst het leven, al scheelt het je wel een slordige honderd euro en kun je zelf bepalen of je na afloop een piep in je oor hebt of niet. Maar mij hoor je niet mopperen, want dat lieve handje, hè? Én… ze is niet ontploft. 

Door: Bert Toet 

Sheep Got Waxed – Cypalas  
Nou dacht ik heel wat muzikale kwalificaties te kunnen duiden, maar bij de term Electronic Jazz Punk ging toch geen lampje branden. Dat klopt ook wel, want dit eclectische trio uit Litouwen klinkt als iets dat ik nooit eerder heb gehoord. Chaotische kakofonie die toch groovy as hell is, ga er maar aan staan.  
Gewapend met drums, saxofoon, gitaar, elektronica en een ongebreidelde honger naar muzikaal avontuur, krijgen de mannen het voor elkaar om op Cypalas tegelijkertijd experimenteel en toch licht verteerbaar te klinken. Ze noemen het zelf The New Weird en ik zou er eigenlijk geen betere benaming voor weten. Het ruikt misschien een beetje vreemd en het ziet er raar uit, maar proef het toch maar eens. 

Built to Spill – Gonna Loose 
Eerlijk gezegd dacht ik eerst dat dit een soort van reünie was. Enig speurwerk leert echter dat Built to Spill nooit heeft opgehouden te bestaan. Wel hebben er grote hiaten gezeten in de activiteit van de band en is Gonna Loose eigenlijk het eerste echte nieuwe werk sinds lange tijd. Dat hoor je er overigens niet aan af. 
Het nummer klinkt fris en energiek en als dit de opmaat is naar het nieuwe, bij het toch wel legendarische Sub Pop te verschijnen album, hoor je mij alweer niet mopperen. Een lekker psychedelisch, gitaargedreven indie-popnummer, dat mij meer dan eens aan een vroege Flaming Lips doet denken.  

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s